Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreslår en strategi för husbil, camping och småbåtar

Norrköping ska få en servicestation för tömning av latrin- och gråvatten från husbilar och husvagnar. Var den ska ligga är ännu oklart. Kommunen utreder också ställplatser för husbilar. Nu behövs det ett helhetsgrepp, en strategi, för det och även för campingar och småbåthamnar, menar Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden.

På Stortorget finns sex parkeringsplatser för husbilar. Centralt, men inte så mysigt. Frågan är om Norrköping kan få en vattennära ställplats.

På Stortorget finns sex parkeringsplatser för husbilar. Centralt, men inte så mysigt. Frågan är om Norrköping kan få en vattennära ställplats.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-09-14 08:00

Kommunstyrelsen har tagit beslut om säga ja till ett medborgarförslag om att inrätta en servicestation för tömning av latrin- och gråvatten från husbilar och husvagnar.

– Kommunen får återkommande förslag och frågor kring att inrätta en servicestation. Nu väljer vi att satsa på att stärka våra tjänster på det här området, det som en del i att vara en hållbar och attraktiv turiststad, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Bakgrunden till beslutet är ett medborgarförslag där förslagsställaren beskriver att det inte finns någon möjlighet till latrin- och gråvattentömning för husbilar och husvagnar i Norrköping. Förslagsställaren, som blev hänvisad till Kolmårdens camping (möjligheten finns också Norrköpings Camping på Himmelstalund), föreslår att kommunen ska inrätta en servicestation på en lämplig plats som husbils- och husvagnsägare kan ha tillgång till dygnet runt. 

– Förvaltningen får nu i uppdrag att utreda hur kommunen ska erbjuda service för gråvatten och latrintömning. Kostnaden för att kunna erbjuda den nya tjänsten är inte beräknad i nuläget, utan beror på val av plats, kapacitet och variant av station, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Efterfrågan på centrala ställplatser för husbilar är också en fråga som ofta kommer in till kommunen. Samhällsbyggnadskontoret fick i våras ett uppdrag från tekniska nämnden att utreda hur kommunen ska hantera ställplatser för husbilar. Idag finns det bara parkeringsplatser för husbilar på Stortorget.

undefined
"Vi måste bredda uppdraget", säger Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden.

– Varje år får vi in väldigt många medborgarförslag om ställplatser för husbilar, så vi gav kontoret i uppdrag att börja titta på det här. De har kommit tillbaka till oss nu och sagt att vi måste bredda uppdraget, för tekniska nämnden kan inte själv hantera det här, utan kommunen som helhet måste ta ett helhetsgrepp, säger Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden.

Campingar som drivs av tekniska eller kultur och fritid, Inre hamnen där det kanske ska byggas en småbåtshamn, hur ska det se ut på södra sidan av kajen – vem är det som ska ha ansvaret framgent, och vad är den kommunala strategin för den här typen av faciliteter?

– Den är väldigt otydlig i dag, säger Markus Åkerman.

Tekniska nämnden har på sitt nästa möte uppe ett nämndinitiativ, från nämndens håll, som syftar till ett gemensamt uppdrag mellan nämnderna, något kommunfullmäktige i så fall måste ta beslut om.

Förslaget är att kommunfullmäktige ger uppdrag till tekniska nämnden, kultur och fritid, samhällsplaneringsnämnden och kommunstyrelsen att utreda och föreslå en strategisk riktning för kommunens arbete inom camping, ställplatser och småbåtshamnar.

Högst personligen, säger Markus Åkerman, skulle han gärna se plats för husbilar någonstans längs Motala ström.

– Det handlar om vården av turistnäringen, och hur vi får en attraktiv stad., säger han och fortsätter:

– Vi behöver utveckla vår vattennära verksamhet, både för invånare och turister. Tittar man på andra städer som har vatten genom staden så har de kommit mycket längre än vad vi har i Norrköping i form att få en aktivitet kring vattnet. Där har vi lite att jobba på. Vi har all möjlighet att få till det här riktigt bra i Norrköping också.

Fakta

Sörsjöns camping är i kommunal ägo, kultur och fritid har upphandlat driftentreprenad för Himmelstalunds camping och tekniska nämnden har upphandlat arrende för Arkösunds camping.

Flera frågor måste utredas kring latrin- och gråvattentömning och ställplatser för husbilar, vad gäller placering och ansvarsfrågor, där även Nodra kan inkluderas.

Till det kommer småbåtshamnar på kommunal mark. 

Vad är kommunens strategi, i vilka nämnder och bolag hör frågorna hemma och vilka investeringsbehov finns?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!