"Förskräckligt"

Byggnians ombudsman Lars Karlsson är smått chockad av siffrorna från Skatteverkets granskning.
- Det verkar mycket. Vore förskräckligt om varje företag i branschen undanhöll 166.000 kronor, säger han till Folkbladet.

NORRKÖPING2004-02-25 06:00
Lars Karlsson är inte insatt i hur kontrollen genomförts, vill helst "ha mer kött på benen" innan han bemöter uppgifterna.
- Man vill ju gärna veta om granskningen gäller branschen i allmänhet, och hur de valt ut företagen.

<B>+ Känns hela branschen utpekad? </B>
- Självklart. Precis som hela krogsvängen pekats ut tidigare, menar Lasse Karlsson.

<B>+ Är bygg en fuskande bransch? </B>
- "Stockholmsfenomenet" har vi hört talas om, men att det skulle vara likadant här känns inte troligt. Om jag räknat rätt betyder det att varje företag som granskats i snitt skulle undanhållit 166.000 kronor. Det är illa.

"Vi är inga poliser"
Han betonar också att facket, Svenska Byggnadsarbetareförbundet, vill ha ordning och reda bland företagarna.
- Rent konkret har ju finansdepartementet uppvaktats av LO där vi bland annat vill att "entrepenad-avdraget", de pengar som ska till myndigheter, ska hållas inne av huvudentrepenören. Men det förslaget har mötts av ett jävla motstånd. Andra krav är att det bör bli svårare att skaffa F-skattesedel och att bemanningsbranschen ska saneras.
Samtidigt anser Lars Karlsson inte att det är fackets uppgift att lägga alltför stora resurser på en hetsjakt efter de egna medlemmarna.
- Vi är inga poliser, vi är ett fackförbund. Det är upp till Skatteverket att utsätta företagen för revisioner.

"Maffia-metoder"
Inom byggbranschen råder en viss skepsis mot verkets granskningsmetoder. Och var resurserna satsas.
- De som jobbar mot företag, och inte privatpersoner, har inte så lätt att fuska. Det är en risk jag inte skulle ta. Min gissning är att det mest utbredda fusket sker hos de som är arbetslösa och till och med sjukskrivna istället väljer att jobba svart, säger en företagare till Folkbladet.
Han har själv utsatts för revision för ett antal år sedan.
- Dåvarande skattemyndigheten använde rena "maffiametoderna" för att försöka hitta felaktigheter i bokföringen. Man hade ingen chans när de bestämt sig för en sak, hävdar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om