Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förskolan som ställer krav på korven

Kylan bet i kinderna, men korven värmde när förskolan Jordgloben på måndagseftermiddagen firade att skolköket blivit Krav-certifierat.

Lite skönsång bjöds det också på.

Lite skönsång bjöds det också på.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-02-23 15:44

Bra mat lagad från grunden på riktiga råvaror. Inga halvfabrikat. Det har varit självklart i många år på förskolan Jordgloben i centrala Norrköping.

Nu tar Sofia Ring, kock i skolans kök, konceptet ett steg längre.

På måndagseftermiddagen firade barn och föräldrar tillsammans i lekparken att förskolans mathållning är Krav-certifierad. Det betyder att minst 25 procent av all mat som serveras ska vara Krav-godkända.

– Vi ser även över kemikalier som används vid rengöring i köket och försöker undvika tillsatser så mycket som möjligt. Vissa saker är svårare än andra att få tag på. Frukt är exempelvis lätt, men särskilt korv är svårt att hitta som är Krav-märkt, säger Sofia Ring.

Men den här dagen var det just korv som stod på menyn, och Sofie hittade ett parti från Sunnantorps gård i Skåne.

– God, var den sparsmakade men träffande kommentaren från Hilma Westlund, 5, som går på förskolan tillsammans med storebror Ludvig.

Cirka 70 barn är inskrivna, och tillsammans med personal betyder det att Sofia Ring varje dag lagar ett 80-tal lunchportioner.

Hon jobbar ensam i köket, men har hjälp i planeringen av föräldrar i en matgrupp. I höstas började man prata om att försöka bli Krav-certifierade och redan nu har man kommit i mål.

– Vi var ju redan på god väg redan innan så det var inte så svårt, säger Hanna Wahlstedt som sitter med i matgruppen.

Nya mål framöver blir att hitta ännu fler råvaror från lokala leverantörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om