Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskningsprojekt med delfiner

Just nu pågår ett forskningsprojekt i Kolmårdens djurpark för att undersöka om, och i så fall hur, delfiner använder så kallade CPOD-ar (Continuous POrpoise Detector) som akustiska landmärken.

Med i projekt. Nu undersöks om delfiner, även de i Kolmården, använder så kallade CPOD-ar för att lokalisera sig.

Med i projekt. Nu undersöks om delfiner, även de i Kolmården, använder så kallade CPOD-ar för att lokalisera sig.

Foto: Svensson Robert

norrköping2014-11-11 14:49

Delfiner kan skapa sig en bild av sin omgivning med hjälp av ekolokalisering eller sonar. De alstrar ultraklickljud inuti blåshålet, vilka riktas framåt i en smal ”stråle”. Om ljudet träffar ett föremål i vattnet, studsar det tillbaka som ett eko, som delfinerna kan höra med sin oerhört skarpa hörsel. De kan sedan forma en mental bild av föremålet och avgöra avstånd, storlek, form och material. I havet kan fasta föremål såsom klippor, tångruskor och fartygsvrak användas som akustiska landmärken som hjälper delfinerna att orientera sig. CPOD-arna, som innehåller luft, ger tydliga ekon till delfinerna.

– Ekolokalisering är enormt viktig för delfinerna. Att förse Kolmårdens delfiner med dessa sonarmål i bassängerna och på så sätt utveckla ”ljudlandskapet”, är en viktig miljöberikning för dem, säger Mats Amundin, forskningschef på Kolmården.

Syftet med projektet är att undersöka om, och i så fall hur, Kolmårdens delfiner använder CPOD:ar som akustiska landmärken. Längst upp sitter en undervattensmikrofon som registrerar delfinernas klickljud, vilka lagras på ett minneskort. Samtidigt dokumenterar webbkameror hur delfinerna rör sig i bassängen. Inspelningarna av delfinernas rörelser ska sedan jämföras med CPOD-arnas klickregistreringar, för att om möjligt reda ut vilka navigeringsstrategier som delfin¬erna använder. Detta ska sedan guida oss i vidareutvecklingen av den akustiska miljön. CPOD:arna som används i forskningen har tidigare använts för att detektera tumlare i Östersjön.

Forskningsprojektet utförs av Laura van Zonneveld, student på Mastersprogrammet “Applied Ethology and Animal Biology” vid Linköpings Universitet och Mats Amundin är hennes handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om