Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskning visar: TV-spel kan hjälpa hjärtsjuka

Datorspel kan hjälpa hjärtsjuka till ökad livskvalité, menar forskare från Östergötland.

TV-spel som kräver aktivitet hos utövaren har visat sig vara en god rehabilitering för hjärtsjuka. Till höger: Tiny Jaarsma som forskar i ämnet.

TV-spel som kräver aktivitet hos utövaren har visat sig vara en god rehabilitering för hjärtsjuka. Till höger: Tiny Jaarsma som forskar i ämnet.

Foto: TT

Norrköping2021-02-23 11:00

Professorerna Tiny Jaarsma och Anna Strömberg har fått nya anslag för att forska vidare om vilken effekt TV- eller datorspel som kräver fysisk aktivitet i hemmet har på inaktiva patienter med kronisk hjärtsvikt.

Hjärt- lungfonden delar ut 1 800 000 kronor över tre år till östgötaforskarna.

– Det är kul att Hjärt-lungfonden tror på oss och tycker att vårt arbete är viktigt, säger Tiny Jarsmaa som har sin bas på Campus i Norrköping.

Anna Strömberg finns till vardags på universitetet i Linköping, men det var på i Norrköping som allt började för sju år sedan.

I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Jarsmaa och Strömberg har specialiserat sig på hjärtsvikt, en grupp som ofta består av äldre och inaktiva patienter.

TV- eller datorspel som kräver fysisk aktivitet är ett instrument som vården kan använda sig av.

– Den här gruppen är ofta anfådd och trött, man kanske är rädd för att motionera utanför hemmet. Inte minst under pandemin, fortsätter Tiny Jarsmaa.

Men det handlar inte bara om att introducera datorspel i hemmet hos den sjuke.

– Att spela kan vara kul men det måste vara effektivt också. Varje patient behöver en coach och det hela ska vara individanpassat.

"Fysiska" datorspel, så kallade exergames, kan vara exempelvis bowling, golf, dans eller något annat som kräver aktivitet hos patienten och vikten av motion kan inte nog understrykas, menar forskarna.

– Forskningen ser jättelovande ut och nya pengar, ger oss möjligheten att utveckla den tanken, slutar Tiny Jarsmaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!