Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskning: buller är farligt

Många hör av sig och klagar på trafikbuller, och vetenskaplig forskning visar att höga bullernivåer är farligt för hälsan.

NORRKÖPING2011-03-04 03:00

Bullerforskare Mikael Ögren på VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, förklarar att höga bullernivåer förutom obehag och irritation faktiskt kan vara rent hälsoskadligt.
– Det finns vetenskapligt välgrundad forskning som visar att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant bland människor som bor i bullriga områden.
Men även om bostaden i sig isoleras väl från bullret utifrån är problemet inte helt ur världen.
– Man kan se höjda stressnivåer även hos de som har isolerat inne i bostaden. Så fort ett fönster öppnas är oljudet tillbaka.
Enligt en bullerinventering beställd av Naturvårdsverket 2006 har Sveriges personbilstrafik ökat med tio procent och den tunga trafiken med hela 30 procent. Det tillsammans med den ökade urbaniseringen - det vill säga inflyttningen till städerna - har gjort att bullerproblemen ökar. Ut- och ombyggnaden av Söderleden i Norrköping är ett tydligt exempel på det.
Många klagomål
Allt fler hör av sig med klagomål på sin bullriga boendemiljö.
– Vi får kontinuerligt samtal från människor som känner sig störde av buller, och det är klart att det är väldigt irriterande att behöva stå ut med. Men samtidigt jobbar vi ständigt på att förbättra situationen och lyssna på samtalen vi får, säger Trafikverkets informatör Henrik Christmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om