Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskare stödjer tidig språkinlärning

I Sverige börjar engelskundervisningen i skolan allt senare. Ungefär hälften av alla elever börjar med engelska först från årskurs 3 eller senare.  I Norrköping finns det skolor som har engelska på schemat redan från ettan, som på Jurslaskolan. Andra väntar till tredje klass med att införa ämnet på schemat, som på Gustaf Adolfsskolan.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2009-02-05 00:16
En stor europeisk undersökning, Ellie-studien, stödjer tidig språkinlärning. Även Gun Lundberg, forskare vid Umeå universitet, anser att många elever får vänta alldeles för länge med att börja med engelska.- Det är ett feltänk. Det finns en övertro på att barn lär sig engelska via data- och tevespel och genom engelska filmer. Forskning visar att elever som börjar tidigare med engelska får ett språkligt självförtroende. Språket sätter sig i kroppen. Man blir säker och vågar att göra språkliga misstag, konstaterar Gun Lundberg.Otillräckliga lärare
För tio år sedan började fler skolor med engelska i årskurs 1, enligt Gun Lundberg. Men sedan skriftliga omdömen i engelska infördes, så väntar många skolor med att införa ämnet. Enligt Gun Lundberg beror detta på att lärare känner sig otillräckliga, då många saknar utbildning i engelska. De vill helt enkelt slippa att undervisa och ge omdömen i ämnet.- Engelska ingår inte i lärarutbildningen och har inte gjort det på över 20 år, säger Gun Lundberg.Hon tar Skolverkets senaste agerande som ett exempel, på hur skolvärlden ser på engelskämnet. - För alla andra ämnen har Skolverket utvecklat mål och kriterier som gäller från årskurs 3. Det gäller för ämnen som svenska, matematik, SO- och NO-ämnen, men inte för engelska. Mål och kriterier för ämnet finns först från årskurs 6. "Språk föder språk"
Många invandrartäta skolor väljer också att vänta med undervisningen i engelska, eftersom skolledningen befarar att modersmålsundervisningen blir lidande om eleverna dessutom ska lära sig engelska.- Språk föder språk. Barn kan hålla igång flera saker samtidigt. Problemet med skolan i dag är att man inte låter sig vägledas av de forskningsresultat som finns, anser Gun Lundberg.
n Timplanen reglerar hur mycket undervisning en elev minst ska ha rätt till i varje ämne i grundskolan. Timplanen ingår som en bilaga till skollagen och fastställs av riksdagen. På lokal nivå är Norrköpings kommun skolhuvudman. Den myndighet som kontrollerar så att eleverna får de timmar, som de har rätt till är Skolverket. Fakta/Forskningsprojektet
n Early Language Learning in Europe, Ellie, är ett treårigt forskningsprojekt som omfattar 12 000 elever, deras föräldrar och deras 48 lärare plus rektorer vid lika många skolor i sju länder.n Eleverna följs från sju, åtta års ålder till tio, elva. I studien medverkar 160 elever från Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om