Biblioteken i Norrköping ingår i Götasamarbetet, där alla länets bibliotek samt Tranås bibliotek samverkar. Under ett år har tre kommuner på prov slopat förseningsavgifterna.
– Vi tittade också på andra kommuner och andra länder och noterade att det blev ingen större förändring i beteende hos låntagarna. Det var inte så att det var fler som struntade i att lämna tillbaka i tid, utan det låg kvar på ungefär samma volym, säger Anna-Lena Grusell.
Orsaken till att man är intresserad av att slopa avgifterna är flera, bland annat att det kostar mer än det smakar.
– Det tar väldigt mycket tid att fakturera de här förseningsavgifterna, och det är också en process som kostar kommunala medel. Egentligen blir det ett plusminusnollsummespel.
– Men det som är viktigt i det här är egentligen signalvärdet. Att vi vill uppmuntra till lån och inte straffa när folk inte lämnar tillbaks i tid, fortsätter Anna-Lena Grusell.
Vissa kommuner har redan slopat avgiften medan de fortfarande finns kvar i Norrköping. Men den kan tas bort även här redan till årsskiftet. Det är dock ett politiskt beslut som Anna-Lena Grusell måste ta upp till kultur- och fritidsnämnden.
– Jag räknar med att det ska tas med i budgeten för nästa år och att det kan införas vid årsskiftet 2024.
Förseningsavgiften ligger idag på tio kronor per vecka och bok. Avgiften för böcker som tappas bort eller skadas kommer fortsatt att finnas kvar.