Försäljning av alkohol ökar mest i Norrköping
NORRKÖPINGAv alla kommuner i länet ökar försäljningen av akolhol mest i Norrköping. Totalförsäljningen har ökat med 9,5 procent sedan 1999. Det visar en undersökning som gjorts av Östergötlands läns nykterhetsförbund (ÖLN).I Finspång har alkholförsäljningen minskat under samma period.
Sedan 1999 har försäljningen av starksprit ökat med 5,5 procent. Försäljningen av vin har ökat med 7,5 procent, samt försäljningen av starköl har ökat med 12,7 procent. En relativt hög siffra, anser undersökningen.
<b>Mindre i Finspång</b>
I undersökningen dras slutsatsen att alkoholförsäljningen i Norrköpings kommun ökar betydligt mer än både riks- och länsgenomsnittet.
- Den relativt höga alkoholförsäljningen i Norrköping kan bero på att det där finns många systembutiker med självbetjäning att välja emellan, säger Lasse Ström, konsulent på Östergötlands läns nykerhetsförbund.
I Finspång har den totala försäljningen av alkohol minskat jämfört med 1999. Det är en minskning på 1,4 procent. Starkspritsförsäljningen har minskat med ungefär en tredjedel, medan vinförsäljningen har minskat med ungefär två tredjedelar. Försäljningen av starköl har ökat med 1,4 procent, vilket är en marginell ökning. När det gäller starksprit har Finspång den näst lägsta försäljningsvolymen per invånare och år.
I Söderköping har den totala alkoholförsäljningen minskat med 1,8 procent. Försäljningen av vin och starksprit minskar medan försäljningen av starköl ökar. Undersökningen kan konstatera att den totala alkoholförsäljningen i Söderköping för första gången på flera år ligger under länssnittet.
<b>Lägst i länet</b>
I hela Östergötland har försäljningen i systembutikerna ökat med 5,2 procent. Länet ligger dock fortfarand klart under genomsnittssiffrorna för hela landet. Det gäller samtliga grupper av alkoholhaltiga drycker, samt antal sålda liter alkoholdrycker per invånare.
När det gäller störst försäljning av vin per invånare och år ligger Linköping i täten. I alla kommuner utom Norrköping, Linköping och Boxhom fortsätter starkspritsförsäljningen att minska.
Ydre kommun har de lägsta försäljningssiffrorna. Det gäller då försäljning av samtliga alkoholdrycker.
<b>"Nära fikyrkobältet"</b>
- Det beror förmodligen på att kommunen ligger nära frikyrkobältet, säger Lasse Ström.
Rapporten visar den legala försäljningen av alkohol i Östergötland under 2000. Den gör också en jämförelse med 1999. Uppgifterna redovisas i omräkningar av 100 procentig alkohol och den mängd som verkligen sålts i liter. Rapporten har också som syfte att ge en möjlighet att jämföra länets kommuner med varandra.
Hembrända alkoholdrycker och den starköl som säljs och levereras via direktleveranser från bryggerierna till restauranger och dylikt, finns inte med i undersökningen. Inte heller försäljningen av folköl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!