Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försäkringsbolagen täcker kostnaderna

Förödelsen efter sprängdåd är ofta stor. Men vem får egentligen stå för notan? Folkbladet tog ett snack med Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget IF för att få svar på frågan.

Försäkringsbolagen täcker upp för kostnaderna vid sprängdåd, berättar Jenny Rudslätt, skadechef på IF.

Försäkringsbolagen täcker upp för kostnaderna vid sprängdåd, berättar Jenny Rudslätt, skadechef på IF.

Foto: Magnus Andersson/TT

Norrköping2020-01-23 20:00

Sprängdåden blir allt fler. 

Bara inom loppet av ett par veckor har det varit flera explosioner i Stockholm och i onsdags smällde det i en trappuppgång i Hageby.

Explosionerna leder ofta till stora skador på fastigheterna.

Det kan vara glasrutor, väggar och möbler som förstörs, men vem får egentligen stå för kostnaderna när något sådant inträffar?

Enligt Jenny Rudslätt, skadechef på IF,  kliver försäkringsbolagen in och täcker för kostnaderna vid sprängdåd.

– Om det är så att gärningsmannen är känd och sedan blir dömd så skulle det kunna bli en process kring det och huruvida den har möjlighet att betala skadestånd eller ej. Ofta är det försäkringsbolagen som får bära det här men det drabbar även föreningen då det ofta är höga självrisker. Kostnader sprids på de drabbade, säger hon.

Det är inte så sprängdåd räknas som en extraordinär händelse då och att försäkringen därför sätts ur spel?

– Det är en bra fråga, men nej, så är det inte.

När det gäller flerbostadshus täcks själva fastigheten av en försäkring och den fasta inredningen i bostäderna av en annan.

– När det gäller fönster, skador på fasaden, ytterdörrar och fara för ras som det varit i vissa fall så är det föreningen eller hyresvärden som tillsammans med sitt bolag agerar på det. Sedan har vi de boende med bostadsrättstillägg och då handlar det om att ersätta trasiga saker inne bostaden, säger Rudslätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!