Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Förlorade sin dotters första år"

När den frikände 37-årige mannen nu begär 1,2 miljoner kronor i skadestånd för att suttit frihetsberövad och för förlorad arbetsinkomst, är det långt över praxis.

800 000 kronor. Ett skäligt skadestånd med tanke på det år Thomas Bodströms klient satt häktad.

800 000 kronor. Ett skäligt skadestånd med tanke på det år Thomas Bodströms klient satt häktad.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2015-12-09 13:00

– Han har förlorat ett helt år, ett år som dessutom var hans yngsta dotters första, säger Thomas Bodström om sin klients begäran.

Om man skulle räkna efter praxis skulle 175 000 kronor vara en relevant summa för det lidandet frihetsberövandet orsakat, kontra de 800 000 som nu begärs.

– Men om man tittar på exempelvis Roy Rahman-fallet så fick han närmare en miljon kronor för varje år han satt frihetsberövad, så min klients begäran sticker inte ut, men det är möjligt att vi inte får ut hela beloppet, säger Thomas Bodström.

37-åringen dömdes i tingsrätten för mord i samband med ett stort släktbråk under påskhelgen 2014, men friades i hovrätten. Han fick bara träffa sin familj några gånger under året han satt häktad och nekades delta i sin yngsta dotters dop.

Beslut om skadestånd väntas tas av Justitiekanslern inom fyra månader.

– Man har i grunden rätt till ersättning från staten om man suttit frihetsberövad och sedan frikänts. 800 000 kronor kan verkligen sägas vara en hög summa generellt, men kan vara relevant om brottsmisstanken varit särskilt allvarlig eller om det rör en ung människa, säger Freja Nilsson på Justitiekanslern.

Om den misstänkte, men friade, själv dragit på sig misstankarna som lett till frihetsberövandet kan ersättningen sänkas eller helt utebli.

– Så är det, men praxis från hovrätten är att vi ska tillämpa den paragrafen restriktivt, säger Freja Nilsson.

Och enligt Thomas Bodström är det inte aktuellt i det här fallet.

– Då ska det exempelvis handla om att man själv startat ett bråk, eller varit med och planerat ett brott.

Men din klient erkände ju till och med att han skjutit?

– Ja, han är en av få som har berättat vad som faktiskt hände och att han sköt i nödvärn, säger Thomas Bodström.

Att sedan hovrätten i sin dom kom fram till att han kanske inte alls skjutit och att det istället kan ha varit en skytt X, som ingen vet vem det är som kan ha skjutit, har många ställt sig frågande till.

– Det var många människor på platsen som aldrig identifierades, däribland kan skytten ha funnits. Det får vi aldrig veta, säger Thomas Bodström.

Den 37-åriga mannen ska enligt olika uppgifter bo på hemlig ort, men det är inget som Thomas Bodström vill bekräfta.

– Jag uttalar mig inte om det, men förhoppningen är att min klient på sikt ska kunna återgå till ett normalt liv. Det här är en tragedi för alla.

Fallet Joy Rahman

Rahman dömdes 1994 av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för att 1993 ha mördat en 72-årig kvinna. Rahman överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt, som fastställde tingsrättens dom. Hovrättsdomen överklagades till Högsta domstolen, som avslog begäran om prövningstillstånd.

Domen ifrågasattes av journalisten Dick Sundevall och advokaten Peter Althin som ansökte om resning hos Högsta domstolen. Rahman frikändes 2002 och fick ett skadestånd på cirka åtta miljoner kronor, skadeståndet kom senare att höjas till 10,2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om