Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förhöjd hotbild mot inrikesflyget

NORRKÖPING
Luftfartsverket införde på onsdagen utökade säkerhetsåtgärder på landets flygplatser.
- Rikspolisstyrelsen bedömer att en förhöjd hotbild föreligger, säger Gunnar Harmén, säkerhetsansvarig på Luftfartsinspektionen i Norrköping.

Gunnar Harmén är säkerhetsansvarig på Luftfartsinspektionen. Han säger att alla som håller på med flygsäkerhet är chockade över det som inträffat i USA. I Sverige skärptes kontrollen av inrikesflyget på onsdagen då en förhöjd hotbild anses föreligga.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Gunnar Harmén är säkerhetsansvarig på Luftfartsinspektionen. Han säger att alla som håller på med flygsäkerhet är chockade över det som inträffat i USA. I Sverige skärptes kontrollen av inrikesflyget på onsdagen då en förhöjd hotbild anses föreligga. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-09-13 00:00
Genomsökning sker nu av alla inrikespassagerare och deras handbagage för flygplan med 60 säten eller fler. Direktiven gäller till och med söndag.
- För mindre flygplan finns inte hotbilden, säger Harmén. I utrikesflyg kontrolleras alltid alla passagerare och deras handbagage.
I inrikesflyget brukar rutinmässigt var fjärde passagerare kontrolleras.
Händelserna i USA är ofattbara.
- Vi är chockade, alla vi som håller på med flygsäkerhet. Det är ett nytt beteende från kaparna, något vi aldrig upplevt tidigare.
- Ännu vet vi inte hur kapningarna gått till och vad som brustit i de amerikanska säkerhetskontrollerna. På något sätt har kaparna fått med sig vapen ombord och lyckats ta sig in i cockpiten.
På amerikanska plan är dörren till cockpiten stängd. På svenska plan har man öppet till cockpiten.
- Det är delade meningar om vad som är bäst. Jag vet inte varför amerikanarna föredrar att låsa. I det här fallet har det uppenbart inte hjälpt.

<b>Lång planering</b>
Terroraktionen i USA måste ha planerats under lång tid.
- Kaparna måste ha studerat flygplatserna i USA och sett var brister fanns säkerheten. De måste ha haft erfarenhet av att flyga snabba flygplan och av den flygplanstyp de kapade. Piloten kan genom att trycka på en knapp meddela om en kapning och avvikelser i flygrutten kan följas. Här kunde kaparna hindra att koden utlöstes men inte dölja att kursavvikelsen upptäcktes. Kaparna måste ha varit väl geografiskt lokaliserade för att nå målen. De måste för att klara allt detta haft möjlighet öva på aktionen.
I varje kapat plan bör ha funnit minst två terrorister för att kunna genomföra aktionen.
Senare år har omkring 15 flygplanskapningar inträffat per år i världen.
Få omkommer i samband med vanliga kapningar.
- Att möta dessa kapare är lättare. Kapningarna sker ofta spontant eller förhållandevis oplanerat. Motiven brukar vara att fly från ett land till ett annat, kriminella skäl, söka publicitet för en viss sak eller att mentalt störda utför kapningen. Vi har haft enstaka inslag av terrorism tidigare. Beteendet denna gång är dock helt nytt.
- Det brukar talas om viss smittrisk vid kapningar och det går inte att helt bortse ifrån. Men det kan knappast röra sig om terrorism i så fall utan det är andra kategorier som kan tänkas agera.
Harmén betonar att det är viktigt att inte ingripa mot kapare i luften. Det gäller i stället att så fort som möjligt komma ner på marken och ingripa där. I normala fall kan piloten meddela om kapningen. Från flygledartornen kan planet följas på radarskärmen. Fritt flygrum skapas och andra plan kan få ändra sin färdväg.
I början på 90-talet gick en våg av sabotage genom bomber genom flygvärlden med Lockerbeekatastrofen som kulmen. Det typen av sabotage är närmast borta i dag.
- Det gäller att få bort allt farligt från flygplanen, antingen det gäller människor eller gods. Människor är dock inte ofelbara och ibland kan kontrollen någonstans i världen bli otillräcklig.
Luftfartsinspektionerna i Europa samarbetar och diskuterar gemensamma säkerhetsåtgärder. Särskilt intensivt samverkar den svenska luftfartsinspektionen med de nordiska grannarna. Men även med övriga Europa sker hela tiden ett informationsutbyte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om