Totalt rör det sig om 44,8 miljarder kronor som ska betalas in till den svenska statskassan. Det handlar om moms, skatt och arbetsgivaravgifter som många av företagen fick anstånd med att betala in under pandemiåren. För Östergötlands del handlar det om 1,086 miljarder kronor som ännu inte återbetalats av de 567 aktiebolag i länet som fortsatt har anstånd.
Karl Stjerna, vd på kreditupplysningsföretaget Syna, menar att en betydande del av pengarna riskerar att försvinna nu när det är dags för återbetalning.
– En stor del av denna summa, hur stor är svårt att ange, kommer staten aldrig att få se röken av. Detta eftersom ett inte obetydligt antal av de bolag som fått anstånd redan befinner sig på obestånd och sannolikt riskerar att gå i konkurs. Av de företag som beviljats anstånd har över 25 procent en kreditklassning som gör att vi på Syna bedömer dem icke kreditvärdiga. I det avseendet skiljer sig inte Östergötlands län från övriga landet, säger Karl Stjerna i ett pressmeddelande.
Frida Boklund, regionchef på Företagarna Östergötland, instämmer i att situationen är besvärlig för många och att kravet på återbetalning kan bli spiken kistan för flera företag.
– Om man inte kommer med bra avbetalningsplaner som företagen kan hantera så kommer det att bli verklighet, att man går i konkurs. Under elkrisen förlängdes uppskovet på att betala skatt. Hade allt löpt på och kriget i Ukraina inte hade kommit hade man nog kunnat betala tillbaka, men nu har det ju varit en lång period av kaotiska förhållanden.
– Den skatt som de behöver betala in nu gör att företag troligen behöver säga upp folk och dra ner på sin verksamhet, säger hon.
Hon skulle gärna se individuella avbetalningsplaner för att de företag som har möjlighet att överleva ska göra det.
Vd:n på Syna är bitvis kritisk till hur den dåvarande regeringen hanterade frågan med uppskov till företagen. Konsekvensen, menar han, blev att redan konkursmässiga företag fick konstgjord andning för att kunna hålla näsan över vattnet. Därmed överlevde de ytterligare en tid, vilket de inte skulle ha gjort under normala omständigheter.
Vad är din syn på det?
– Klart att det är flera företag som kanske överlevde där utan att ha överlevnadspotentialen. Men det kan man ju inte veta, det här var ju ett sätt att hantera det, något man kunde göra som var rättvist för alla. Det var snack om ifall stöden skulle vara för alla, men Sverige har ju en tendens att ha det. Man kanske ska titta individuellt på varje företag, men då handlar det om att bygga upp en gigantisk organisation som ska bedöma saker och ting. Just då, under pandemin, ville man lätta och ingen kunde ju ana vad som skulle komma sen.
– I den krisen som var då tror jag ändå att det här var det smartaste, säger Frida Boklund.
Bland de östgötska företag som har högst anstånd finns Nordic Brass Gusum AB i Valdemarsvik med 115 miljoner kronor, sen kommer ED Bygg med nästan 94 miljoner kronor i anstånd och på tredje plats finns Ideal of Sweden med 47 miljoner i anstånd. På topp-20-listan finns också Soffadirekt Scandinavia AB, Gaia System AB och Newport Collection AB, alla tre i Norrköping. Siffrorna kommer från Syna.