Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företag bildar nätverk för bättre miljö och trafiksäkerhet

Ett tiotal företag i Norrköping har bildat ett nätverk för bättre miljö- och trafiksäkerhetsarbete.
- Framför allt handlar det om att påverka förarnas beteende, via bland annat alkolås, bilbältesanvändning och fordonsdator, där vi kan kolla hastigheten, hur mycket bränsle fordonet tar och mycket annat, säger Fredrik Orwén från Vägverket som svarar för den här utbildningen tillsammans med Norrköpings Transportcentrum.

Bengt Besterman från Sita, visade upp en av företagets biogaslastbilar, vid gårdagens seminarium om miljö- och trafiksäkerhetsfrågor för företagen i Norrköping och många passade även på att ta sig en provtur med Bengt bakom ratten. 
FOTO: ROBERT SVENSSON

Bengt Besterman från Sita, visade upp en av företagets biogaslastbilar, vid gårdagens seminarium om miljö- och trafiksäkerhetsfrågor för företagen i Norrköping och många passade även på att ta sig en provtur med Bengt bakom ratten. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-08-19 06:00
- I grunden finns ett nationellt projekt som heter "Kvalitetssäkring av transporter" och det är ju så att Vägverket själv inte löser alla problem när det gäller miljö- och trafiksäkerhetsfrågor, utan vi måste ha hjälp.
- Och responsen från företag i Norrköping har varit riktigt bra i det här fallet och längst har vi kommit med Alltransport, där vi skrivit ett samarbetsavtal, säger Fredrik Orwén.

Ekonomiskt stöd
Något som Alltransports kvalitetschef Bengt Sigvald är mycket nöjd med:
- Vi får ju bra hjälp av Vägverket via den kunskap de besitter och den utbildning de driver, säger Bengt Sigvald, och dessutom får vi även ett mindre ekonomiskt stöd i vår miljö- och trafiksäkerhetsförbättring.
Igår avslutades den här utbildningen med ett sjätte och sista seminarium hos Econova i Åby, där man bland annat fick besök av en av Sitas två biogaslastbilar för sophämtning.
- Jag har kört den här nya bilen för grovsopor någon månad och det känns mycket bra, sade chauffören Bengt Besterman. Den går lite tystare och ska ju var mycket mer miljövänlig, så det känns ju bara positivt.

Fossila utsläpp
Förutom Alltransport har flera andra företag varit med om den nu avslutade utbildningen, bland annat Econova, Sita, Holmen Paper, Vrinnevisjukhuset, Norrköpings kommun, DHL, Poståkeriet, Alfredssons åkeri och Oves Trafik.
Från Norrköpings kommun deltog bland annat Jannica Schelin från planeringskontoret:

Kan ge bidrag
- Vi vill ju att företagen satsar på biogasbilar, som inte ger några fossila koldioxidutsläpp, det vill säga de bidrar inte till växthuseffekten. Genom kommunens lokala investeringsprogram kan vi nu erbjuda ett bidrag för inköp av nya biogasbilar både till privatpersoner och företagare, säger Jannica Schelin, miljösamordnare.
På onsdag den 25 augusti erbjuder kommunen i samarbete med Sydkraft och Svensk Biogas en frukostträff med information om biogas och biogasfordon. Även detta är en del av kommunens lokala investeringsprogram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!