Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, RF-Sisu och Studiefrämjandet.
Stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping fick under torsdagen besök av representanter från organisationerna. Lokala idrottsföreningar som NKIK och Norco passade på att presentera sina aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i området.
– Föreningarna gör aktiviteter för barnen samtidigt som Studiefrämjandets cirkelledare pratar med föräldrarna om vad engagemang i föreningsliv innebär och kan ge. Alla behöver inte bli innebandytränare, mulleledare eller kassör. Det behövs även de som tvättar matchtröjorna, bakar något ätbart till ett möte eller skjutsar till en utflykt eller en match, säger Ulrika Vesterlund på Studiefrämjandet och projektledare för Activate.
Föreningslivet har starka traditioner i vårt land medan inflyttade från andra delar av världen kanske inte har samma goda erfarenheter eller kunskap om hur den svenska modellen – som ju bygger mycket på ideella krafter – är organiserad.
– Föreningarna vill nå fler boende i området, men vill bredda sin målgrupp. Vi på Studiefrämjandet gjorde en kartläggning och intervjuade boende. Vi upptäckte att många inte kände till föreningslivet. Det fanns ett kunskapsglapp, fortsätter Ulrika Vesterlund.
Med stöd från bland annat Allmänna arvsfonden finns medel för att stärka föreningarnas kunskap kring problematiken.
Aktiviteterna i Klockaretorpet ska locka stillasittande unga och även föräldrar att intressera sig för föreningslivet.
– Vi ser stora möjligheter att få med hela familjen i föreningslivet – både som aktiva, ledare och funktionärer. Föreningslivet ger både delaktighet, engagemang och en känsla av sammanhang, säger Patrik Johansson, idrottskonsulent på RF-SISU.
Till skillnad mot traditionella prova-på-aktiviteter försöker man här knyta starkare band till de vuxna som är nyfikna på föreningarna.
Familjerna får möjlighet att anmäla sig till en serie träffar med föreningarna under hösten.
– Det kan vara så att man inte riktigt känner till vilka uppdrag man kan ansvara för och vi tror inte minst att det kan vara en bra inkörsport till sociala kontakter, säger Åsa Jonsson, aktivitetsledare på Friluftsfrämjandet.
Ulrika Vesterlund:
– Vi hoppas projektet ska leda till att främja en hälsosam livsstil för barn och unga och deras föräldrar och att föreningslivet kan växa.