Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreningen Rättvisa Vindar vill stoppa etableringen

På kort tid har nystartade föreningen Rättvisa Vindar Norra Östergötland samlat många medlemmar som kämpar mot Holmens planer på vindkraftsetablering. Per-Olov Strandberg är ordförande i föreningen.

"Det här kommer vi att driva ända in i kaklet", säger Per-Olov Strandberg, ordförande i föreningen Rättvisa Vindar som slåss mot vindparketableringen. Han skulle få höga vindkraftverk tvärs över sjön.

"Det här kommer vi att driva ända in i kaklet", säger Per-Olov Strandberg, ordförande i föreningen Rättvisa Vindar som slåss mot vindparketableringen. Han skulle få höga vindkraftverk tvärs över sjön.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-10-29 19:00

Föreningen Rättvisa Vindar Norra Östergötland, som startade för 1,5 vecka sedan, efter ett möte i Rodga, har som syfte att tillvarata naturskydds- och miljöskyddsintressen.

Den ska arbeta för att förhindra etableringar som negativt påverkar människors livsmiljöer samt landskapets särart i det svenska kulturarvet.

– Det är viktigt att understryka att det här är inte för eller emot vindkraft, utan det är etableringen här. Man kan inte tro det när man åker i skogen här, men det bor faktiskt 6 000 människor här som berörs direkt eller indirekt, säger ordförande Per-Olov Strandberg.

Många bor som Strandberg och hans hustru ute i skogen, eller i Bränntorp, Kalbo, Rejmyre och nedåt Rodga. Här finns också företag, som spahotellet Sandvik.

Strandbergs bor vid Linddalssjön, mellan väg 55 och Rejmyre. De skulle få 290 meter höga vindkraftverk, att jämföra med Eiffeltornet på 324 meter, rakt över sjön, vindkraftverk som blinkar med rött och vitt sken.

– På natten kommer det aldrig att bli mörkt.

Holmen vill bygga 77 vindkraftverk, uppdelat på tre områden: Högsjön, Klintaberget och Skybygget, väster om väg 55, något som berör både Finspång och Norrköping. Nu växer motståndet i husen runt om i skogarna. 

– Alla började röra på sig i kåkarna när man fick materialet från Holmen. Sedan har det bara rullat på. Vi har 188 betalande medlemmar nu, säger Per-Olov Strandberg och talar om en folkrörelse.

Inlagor skrivs till Holmen, mejl skickas till kommunen och egna utredningar görs. Föreningen har också en Facebooksida.

undefined
Per-Olov Strandberg visar hur det ser ut när Holmen bygger vindkraft i Blåbergsliden i Norrland. "Du förstår vilka sår det blir i naturen."

Så höga landbaserade vindkraftverk som 290 meter är oprövat, liksom dess effekter, säger Strandberg, det är många frågor som Holmen inte har besvarat.

– Det här är ett storskaligt experiment som Holmen vill göra.

Ljudet från vindkraftverken oroar, liksom det lågfrekventa ljudet och dess hälsoeffekter. Infrastrukturen, med sex meter breda vägar, och betongfundament stora som hockeyrinkar, oroar också, liksom isbildning och säkerhetsaspekten.

Föreningen arbetar nu för att stoppa etableringen. Det är fel plats, menar Strandberg, inte ett av de områden som pekats ut som lämpliga i Norrköpings kommuns översiktsplan. 

Nyligen gästade Olle Vikmång (S), blivande kommunstyrelseordförande i Norrköping, föreningens styrelsemöte, med beskedet att politikerna inte tagit ställning ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!