Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreningen om beslutet: "Det är helt absurt"

Kulturmiljövårdsföreningen Yxskaftet i Hults bruk protesterar mot att cykelvägen mot Ågelsjön tas bort. "De borde i stället satsa och göra det lättare för folk att cykla hit", säger Camilla Carlsson, ordförande i föreningen.

Lelle Karlsson, styrelseledamot i kulturmiljövårdsföreningen Yxskaftet, är kritisk till att cykelvägen till Ågelsjön ska tas bort. Särskilt med tanke på att det ofta är fullt på parkeringen sommartid.

Lelle Karlsson, styrelseledamot i kulturmiljövårdsföreningen Yxskaftet, är kritisk till att cykelvägen till Ågelsjön ska tas bort. Särskilt med tanke på att det ofta är fullt på parkeringen sommartid.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-06-24 16:00

Yxskaftet är något av ett byalag för området runt Ågelsjön och de driver också Hults Bruk Smidescentrum. De är positiva till att fler hittar dit men de vill att boende och medlemmar ska vara delaktiga i vad som händer. De har sett hur antalet besökare har ökat kraftig sen Ågelsjön blev naturreservat, och trots att åtgärder gjorts så räcker parkeringen inte till.

– Kan man få var tionde person att välja cykeln så är det mycket värt, säger Lelle Karlsson, styrelsemedlem.

– Det handlar också om säkerheten för de som bor här och alla barn som ska ta sig fram.

Att det nu är bestämt att gång- och cykelvägen ska bort tycker han är ogenomtänkt. 

– Det man borde diskutera är hur man ska förlänga den hit. När man pratar så mycket om miljöomställning så ligger det inte i min verklighet att man tar bort cykelleder.

Även Camilla Carlsson är kritisk och kallar beslutet "helt absurt". Innan de visste om att vägen skulle tas bort hade hon skrivit till kommunen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som skulle göra att fler väljer cykel framför bil. De förslagen är i princip beroende av att cykelvägen finns kvar. 

Hur kommer ni agera nu?

– Vi kommer att följa upp det här. Det är mycket som händer i området och vi måste få till en hållbarhet i det här. Både för oss som bor här ute och för de som vill ta sig ut till reservatet.

Johan Smedner, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret, säger att frågan om att låta vägen vara kvar har varit uppe till diskussion.

– Men det vi måste reda ut först är vem som ska sköta den. Den ligger inte på kommunal mark och heller inte på mark som någon vägförening är ansvarig för. Det vi diskuterar nu är att vi i alla fall ska försöka låta den ligga kvar över sommaren.

Har ni inte diskuterat behovet av en permanent gång- och cykelväg?

– Om vi pratar om att bygga en  ny gång- och cykelväg så är det inte den sträckan som ligger först på listan, säger Smedner.

Lena Brönnert, ordförande i vägsamfälligheten i området, säger att de inte ger sig in i diskussionen. 

– Någon gång kommer ju frågan upp om vem som ska förvalta vägen och vi har inte riktigt så mycket kapacitet. Det är knappast att det går runt nu. Samtidigt så ser vi ju att vägen har ett värde för att folk ska kunna ta sig hit på ett bra sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!