Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreningen arbetar för ett minska plasten i havet

I ungefär tio år har Naturskyddsföreningen Norrköping arbetat för att hålla rent på Esterön. Nu engagerar man sig även för att städa ute vid Åbackarna. "Jag upplever att skräpet ute i naturen har ökat de senaste 10-15 åren".

Medlemmarna på jakt efter skräp.

Medlemmarna på jakt efter skräp.

Foto: Naturskyddsföreningen

Norrköping2021-05-02 12:00

Det säger Cecilia Ambjörn som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen Norrköping.

Hon var nyligen med och arrangerade en skräpplockningsdag ute vid Åbackarna. Detta efter ett initiativ av medlemmen Jan Malmberg.

– Dels vill vi uppmärksamma människor på att det är ett allvarligt problem, dels vill vi göra någonting som ger ett resultat. Det skänker en viss tillfredställelse, säger Cecilia Ambjörn.

– Det primära syftet är ändå att skydda livet i havet men sen gör vi sådana här insatser även allmänt för trivsamheten. Det går otroligt mycket folk ute vid Åbackarna. Det blir även en trevlig social grej för oss som är ute och plockar.

Naturskyddsföreningen i Norrköping har drygt 2500 medlemmar. Föreningen har ett fokus på tre områden. Miljö, biologisk mångfald och klimat.

Att man väljer att städa just på Esterön och kring Åbackarna har att göra med problematiken som uppstår om skräp hamnar i havet.

– Det landar mycket skräp i Motala ström. Det kommer sedan successivt ut i Bråviken och sen vidare ut i Östersjön. Vi har ett jätteproblem med plast i haven. Det bryts sönder i små små partiklar som äts upp av fiskar och fåglar. Det förstör livet i havet ganska ordentligt.

– Det är bland annat därför som EU har beslutat sig för att höja priset för plastpåsar. Man gör många sådana försök men det slängs fortfarande så himla mycket spontant så det är svårt att få ett stopp på det.

Cecilia Ambjörn upplever att skräpet ute i naturen ökat de senaste 10-15 åren. Hon tror även att pandemin kan ha förvärrat situationen.

– När så många är ute och går på grund av pandemin blir det också fler som skräpar ner. Fler är ute i naturen och det finns en allmän förslappning samt en oförståelse kring att det här kostar mycket skattepengar att städa. Det är få som tänker på det.

Enligt initiativtagare Jan Malmberg är nu tanken att föreningen ska fortsätta plocka skräp ute vid Åbackarna.

– Det är absolut tanken. Vi fick blodad tand. Och vi hann bara knappt halva rundan på två timmar. Min tro är att om vi håller rent så minskar nedskräpningen. Förhoppningsvis! Plus att det är riktigt kul att göra lite samhällsnytta, tillsammans med andra entusiaster. Kanske kan vi också inspirera flera, skriver han i ett mail.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!