Föreningar kritiska till vindkraft i Kvarsebo

Ett antal föreningar har nu inkommit med yttranden angående den ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på Östkinds häradsallmänning i närheten av Kvarsebo.

Hotas. Havsörnen är en av våra största och mest karismatiska rovfåglar och hotas av Ramström vind, menar  Birdlife Sverige och Östergötlands ornitologiska förening som båda anser att bygglovet bör avslås.

Hotas. Havsörnen är en av våra största och mest karismatiska rovfåglar och hotas av Ramström vind, menar Birdlife Sverige och Östergötlands ornitologiska förening som båda anser att bygglovet bör avslås.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-02-23 11:00

Bland andra har Kvarsebo hembygdsförening ställt sig starkt kritisk till en vindkraftsetablering och avstyrker att bygglov ges. Föreningen har 250 medlemmar och verkar i Kvarsebo socken som har cirka 450 invånare. Enligt stadgarna ska föreningen agera om speciella kultur- och naturvärden är hotade inom Kvarsebo socken.

På en rad områden anser man att dessa värden hotas vid en vindkraftsutbyggnad. Föreningen nämner fågellivet med alla de hotade arter som finns inom området, friluftslivet som man menar skulle drabbas negativt, förändringar av landskapsbilden samt ljud- och ljusstörningar. Hembygdsföreningen pekar på att det nu finns stora tysta och opåverkade områden som används frekvent av människor som går, rider, joggar, plockar svamp och njuter av stillheten, naturen och djur- och fågellivet.

”Att genomkorsa detta område med nya vägar och resa sex 150 meter höga torn (jfr Kaknästornet 155 m), störa omgivningen visuellt och bullermässigt med ständigt snurrande rotorer är att spoliera detta stora område för friluftslivet”, skriver man bland annat.

Enligt Kvarsebo hembygdsförening kommer de sex ”kaknästornen” vara mycket påtagliga sedda från Bråviken och norra Vikbolandet och man håller inte med Ramström vind i deras beskrivning att den planerade vindkraftsetableringen är något som inte ”åstadkommer någon avgörande förändring av traktens karaktär.” Ljud- och ljus kommer att störa ett av få ställen i syd- och mellansverige lämpliga att beundra stjärnhimlen ifrån och alla de vägar som vid en etablering kommer att dras in i det orörda området kommer att skapa stora sår i den vackra naturen för all framtid, menar hembygdsföreningen.

Fågelföreningarna Birdlife Sverige och Östergötlands ornitologiska förening skriver att det i det aktuella fallet Kvarsebo står utom tvivel att anläggande av en vindkraftpark sannolikt innebär betydande negativa konsekvenser för bland annat flera fågelarter upptagna på den svenska rödlistan.

Föreningarna framhåller att fyra av våra största och mest karismatiska rovfåglar – kungsörn, havsörn, pilgrimsfalk och berguv – förekommer inom det område där det enligt föreliggande ansökan planeras att uppföra en vindkraftpark. De är upptagna på rödlistan och även i EU:s fågeldirektiv, vilket innebär att Sverige skall vidta särskilda åtgärder för bevarande av deras livsmiljöer för att säkerställa deras överlevnad och fortplantning inom de områden där de förekommer. Två andra arter i området som också är upptagna i fågeldirektivet är nattskärra och tjäder.

Fågelföreningarna anser att det är självklart att platsen inte uppfyller kravet om lämplig lokalisering enligt miljöbalken och att vindkraft därmed ej kan beviljas bygglov.

robert.svensson@folkbladet.se

011-200 463

Ramström vind har ansökt om bygglov hos Norrköpings kommun för att få bygga sex 150 meter höga vindkraftverk på Östkinds häradsallmänning några kilometer nordväst om Kvarsebo. Tidigare har bolaget ansökt om tio vindkraftverk på platsen, men fick då avslag både hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och senare i Mark- och miljödomstolen. Norrköpings kommun kommer inom kort ta ställning till den nya ansökan. Beviljas bygglov kommer enligt uppgift ett antal organisationer och sakägare att överklaga beslutet, främst med anledning av det rika fågel- och djurlivet samt områdets betydelse för friluftslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om