Förening mot diskriminering bildad
Igår bildade Byrån mot diskriminering i Norrköping en ideell förening.Det är en stark förening med många andra föreningar i ryggen.- Vi får tyngd bakom oss och blir en maktfaktor. Om någon vänder sig till oss står byrån mot diskriminering med väldigt många medlemmar bakom sig. Det ger en viss pondus.
Folkbladet: Vilka områden brinner du mest för?
- Det har jag inte funderat över ännu. Jag vill se hur föreningen ställer sig och vi kommer fortsätta med sådant som nätverket arbetat med tidigare, säger Anders Karlson.
- Vi är till för att hjälpa och stödja dem som känner sig diskriminerade att göra en anmälan om vi bedömer att det är en diskrimineringsfråga. Ibland kan det räcka med att vi medlar, säger Anders Karlson.
Skälet till att ombilda nätverket till förening är att det är en organisationsform som är mer stadgemässigt reglerad. Inriktningen är inte förändrad, man fortsätter arbeta med diskrimineringsgrunder som religion, kön, handikapp och sexuell läggning, på sikt även åldersdiskriminering. Föreningen fortsätter även arbeta med insatser nätverket planerat, till exempel certifieringsprojektet rasistfri skola.
Mötet igår kväll på ABF-huset Kvarnen lockade omkring fyrtio personer och det blir en stark förening med många andra föreningar i ryggen. Bland annat Norrköpings Missionsförsamling, Baptistförsamlingen, LO-distriktet, ABF, Hyresgästföreningen, Frivilligcentralen, Hela Människan, Ditt Nya Hageby, FN-föreningen, RFSL, Rör inte min kompis, Salvador Allende-kommittén, HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan), Synskadades riksförbund, Futurum (en paraplyorganisation för Norrköpings invandrarföreningar), och Röda Korset (associerande medlem).
Byrån mot diskriminering är en del av föreningen. Byrån bildades 1999 och dess grundidé är att stödja personer som känner sig kränkta eller diskriminerade på arbetsplatser, av institutioner, myndigheter och bostadsföretag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!