Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förening med go i

NORRKÖPING
I väst lockas vi av tusenåriga kampsporter och österländsk filosofi.
Nu har turen kommit till asiatiska brädspel, som det japanska schackspelet shogi och det kinesiska strategispelet go. Lördagar udda veckor träffas nybildade Norrköpings asiatiska brädspelsförening på Café Swartz vid Stadsbiblioteket.

Joakim Sigvald, Henrik Hellberg och Jonas Säfström från Norrköpings asiatiska brädspelsförening träffas regelbundet på Café Swartz för att spela det kinesiska spelet go och det japanska schackspelet shogi. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Joakim Sigvald, Henrik Hellberg och Jonas Säfström från Norrköpings asiatiska brädspelsförening träffas regelbundet på Café Swartz för att spela det kinesiska spelet go och det japanska schackspelet shogi. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-03-04 00:00
Här på kaféet sitter föreningsmedlemmarna och spelar asiatiska strategispel. En träffpunkt, samtidigt som man passar på att visa upp att föreningen finns, för att locka nya medlemmar.
I dagsläget har föreningen, som startade i höstas, åtta medlemmar.
Joakim Sigvald, 24, har det kinesiska brädspelet go framför sig, med en rutig spelplan och svarta och vita pjäser av glas, sköna att hålla i handen, som stenar som slipats av havet.

<b>Ett spännande spel</b>
- Det är spännande spel, säger Joakim om de asiatiska brädspelen. Jag har spelat schack förut, jag tycker om strategispel.
- Go är ett väldigt gammalt spel. Tillsammans med backgammon är det ett av de äldsta som fortfarande spelas.
I go tävlar två spelare om att ringa in så stora områden som möjligt, och om att ringa in motspelarens pjäser. Ett utpräglat strategispel.
- Det är väldigt enkla regler som leder till komplicerade idéer, säger Henrik Hellberg, 16.
- Jag har läst någonstans att om att schack handlar om att ta krigsfångar. Så gick krig till i västvärlden. I öst handlar det mer om att försöka ta stora områden, säger Joakim.
Något som avspeglat sig i spelet go.
Henrik visar det japanska schacket shogi, Japans mest populära brädspel, med miljoner utövare. Spelbrickorna är inte formade som figurer utan är platta, med japanska tecken på. Lite svåra att skilja åt för ett otränat öga, men Henrik lovar att det sätter sig efter ett par spelomgångar.
Bönderna får man vända på när man nått motståndarens tre första rader, bonden får då större rörelsemönster. Pjäser man tagit från motståndaren får man använda till egen fördel.
Det är inte så många som ägnar sig åt asiatiska brädspel i Sverige.
Sveriges Shogiförbund har 120 medlemmar. Spelet shogi finns inte att köpa i Norrköping, det måste man skicka efter. Go däremot finns i en av stans kinesiska affärer.
Och i pingst blir det SM i go i Linghem, arrangerat av Linköpings go-förening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om