För drygt ett år sedan tog Barnombudsmannen och Kronofogden fram verktyg för hur Sveriges kommuner kunde arbeta förebyggande för att vända utvecklingen med barnvräkningar. Bland annat föreslogs ett tätare samarbete mellan hyresvärdar, socialtjänst och Kronofogden. Studier visade att i kommuner där samarbetet mellan dessa aktörer fungerade väl berördes färre barn av vräkningar. Kommuner som i ett tidigt skede sökte upp familjer som låg i riskzonen hade minst verkställda barnvräkningar.
Färre vräkningarI Norrköping, som historiskt sett legat högt i statistiken över barnvräkningar, minskade antalet verkställda avhysningar förra året. Från 35 verkställda barnvräkningar 2008 till fem 2012. Detta trots att antalet barn som berördes av vräkningar ökade.
Enligt Kenneth Edström, bostadssamordnare, finns ett inarbetat samarbete mellan socialtjänst, hyresvärdar och Kronofogden i Norrköping.
- Att vi fått ner antalet verkställda vräkningar av barnfamiljer beror på att vi har en övergripande organisation som arbetar med det här, säger han.
"Snälla hyresvärdar"Att antalet barn som berörs av vräkningar ändå skjutit i höjden det senaste året, säger Kenneth Edström har flera orsaker.
- Det kan vara snälla hyresvärdar som låter hyresgästerna slarva med hyran till dess det är försent. Ett annat problem är hyresgäster som håller sig undan när vi försöker få tag på dem.
- Vår ambition är att så tidigt som möjligt söka upp och hjälpa barnfamiljer som riskerar att hamna hos Kronofogden på grund av obetalda hyror. Men för att det ska fungera måste vi larmas i tid, säger han.
Förutom ekonomiska problem finns ofta en okunskap kring ekonomi i de familjer som inte betalar hyran i tid, enligt Kenneth Edström.
- Vi har åkt ut till vissa områden och hållit utbildningar i ekonomi. Vi märker att det ger resultat när det pågår, men när vi försvinner återkommer problemen, säger han.
Läs mer i onsdagens tidning.