Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Före detta Sleipnerordförande får toppuppgift inom flyget

NORRKÖPING
En gång i tiden var Jan Danielsson, 62, från Luftfartsverket, ordförande i IK Sleipner. Samme Jan Danielsson som nu blir svensk representant i den internationella luftfartsorganisationen ICAO med säte i Montreal, Kanada.
- Ett mycket spännande och intressant uppdrag, som spänner över tre år framåt, säger Jan Danielsson som gjorde sin sista arbetsdag på Luftfartsverket i Norrköping igår.

Jan Danielsson lämnar Luftfartsverket och Norrköping, för ett internationellt treårigt uppdrag i Montreal.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Jan Danielsson lämnar Luftfartsverket och Norrköping, för ett internationellt treårigt uppdrag i Montreal. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-08-04 00:00
- ICAO är en FN-organisation för luftfartsfrågor och har hela 187 medlemsländer. Inom dessa 187 väljer man vart tredje år 33 länder till ett särskilt råd och här är det nu meningen att Sverige ska efterträda Norge de kommande åren. Valet sker i september.
- Min roll blir att medverka i ledningen av denna globala organisation, i första hand för att värna om alla medlemsstaternas intressen i den fortsatta utvecklingen av det civila flyget. Men självklart måste jag göra det med särskilt avstamp i våra nordiska intressen och prioriteringar.
- Jag kan nämna att de nordiska länderna har ett gott rykte när det gäller luftfarten, det vill säga att vi jobbar förnuftigt och står stadigt på jorden och det här arvet ska jag försöka förvalta på ett bra sätt under mina kommande år i ICAO.
- Jag kan bara ta ett exempel från Sverige, nämligen att här samarbetar det civila och militära flyget om luftrummet och Luftfartsverket ansvarar och planerar även för den militära användningen av luftrummet, vilket är unikt.

<B>? Vilka frågor är särskilt intressanta just nu?</B>
- Vi kommer att arbeta kanske allra mest med säkerhetsfrågor och att luftfarten allmänt sett får samma grundläggande regler runt hela jorden. Det gäller att utveckla ett regelsystem som blir liknande överallt.
- ICAO arbetar även med ekonomiska frågor och rättsliga regler, så nog finns det uppgifter att ta sig an alltid, fastslår Jan Danielsson.

<B>? Berätta om din karriär inom luftfarten!</B>
- Den började redan 1967 när jag jobbade med flygfrågor i Kommunikationsdepartementet, där Olof Palme var chef då. En oerhört intressant och givande tid.
- 1975 kom jag till Luftfartsverket och blev administrativ direktör. Som sådan ansvarade jag för verkets utflyttning från Bromma till Norrköping 1976.
- Sedan blev jag kvar här till 1984, då jag längtade efter doften från själva verkligheten och då fick jag jobbet som chef för Landvetter flygplats i Göteborg. En post jag hade till 1996 och som jag trivdes underbart med.
- Men då kom jag tillbaka till Luftfartsverket och nu senaste tiden har jag varit vikarierande generaldirektör efter Ingemar Skogö och innan nye chefen Lars Rekke tillträdde, vilket var vid senaste månadsskiftet.

<B>? Berätta lite om dina minnen från Sleipnertiden?</B>
- Oj, det minns jag som en mycket fascinerande och rolig tid, även om vi sportsligt hade våra upp- och nedgångar.
- Framför allt minns jag samarbetet med den dynamiske Magne Sörstadius som mycket givande.
- Det var han som fick med mig i Sleipner där jag sedan stannade i sju år, varav två som ordförande.
- Jag minns att vi hade många intressanta tränare under den här tiden, som Torbjörn Jonsson, Veine Wallinder, "Geson" Gunnarsson, "Kacka" Svensson och Julle Gustavsson.
- Resultatmässigt gick det bäst med Veine, då laget var med och fightades i toppen av dåvarande div I.

<B>? Blev det ingen mer fotbollsaktivitet efter Sleipner?</B>
- Nej, då flyttade jag till Landvetter och Göteborg. Visserligen var både Gais och Örgryte i kontakt med mig, men jag sade nej och tyckte att jag gjort min "värnplikt" i och med Sleipnertiden...
- Numera handlar mitt idrottande om golf, där jag kommit ner i 14 i handicap och när det gäller Montreal finns det ett 100-tal banor att välja på inom den närmaste regionen. Så det ska bli kul att komma dit även när det gäller golfen, fastslår Jan Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om