Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fördomar mot Waldorf

Om man knackar någon på axeln och frågar vad en waldorfskola är skulle många förbli tysta.
Fortfarande finns en hel del fördomar mot den sekelgamla alternativa pedagogiken.
Folke-redaktionen beslöt sig för att ta reda på varför.

Simon Selsfors - text

Simon Selsfors - text

Foto:

Norrköping2006-11-03 06:00
Vid Ståthögaleden i Norrköping ligger sedan 1975 en waldorfskola. Den heter Rudolf Steinerskolan men kallas kort och gott Ståthöga och har klass 1-12, där 10-12 är gymnasium.
Skolan grundades av två lärare, Gudmar Holmberg och Krister Karlbaum. Föräldrar arbetade också för att skolan skulle få finnas.
Skolan stötte snart på problem när polisen helt enkelt hotade med att komma och hämta barnen och sätta dom i kommunal skola. Socialdemokraterna i kommunen motsatte sig grundandet eftersom Ståthöga var den första friskolan i Norrköping. Sen dess har Ståthöga många gånger bevisat att skolan håller måttet.
När Folkes utsända gick in på skolgården slogs vi av hur trevlig miljön är och hur stort det är. Vi gick efter en snabb rundtur in i högstadiets lokal som är en ombyggd och renoverad lada.
Där finns mängder av undervisningssalar för såväl teori som hantverk och naturvetenskapliga ämnen samt ett café. Det finns även waldorfskolor i Söderköping och Nyköping med klasserna 1-9.
Dessutom finns flera förskolor med waldorfpedagogik i till exempel Linköping, Norrköping och Söderköping. I Linköping och Norrköping finns både förskola, grundskola och gymnasium. Vi lever i ett Waldorf-tätt område helt enkelt.
Vi haffade tiondeklassarna på deras matrast och valde ut några lyckliga för intervjuer och frågade varför eleverna valde just Ståthöga gymnasium.
- Jag hade gått på Ståthöga sen trean så det kändes självklart att gå vidare här. Man känner sig ju redan lite hemma då, sa Henrik Petersson.
Alla eleverna som fick den frågan och som gått på Ståthöga sen tidigare svarade i princip samma sak: de kände sig hemma med undervisningen.
- Jag skulle egentligen ha tagit ett sabbatsår men valde i stället att gå på Waldorf. Det kändes som en bra skola som har en tanke bakom utbildningen, jag ångrar inte att jag sökte hit, sa Stefania Randolfi.
När vi frågade vilka fördomar eleverna tror finns om Waldorf svarade alla att den vanligaste fördomen är att waldorfarna är bönder som bor i en lada med jordtrampat golv.
Folke-redaktionen kan intyga att det inte stämmer.
Fakta om Waldorf
Istället för betyg har man omdömen som i stället för siffror och bokstäver helt enkelt talar om för eleven var han eller hon står och vad man behöver ändra på tills nästa läsår.

Man gör egna böcker eller häften som det också kallas. Det betyder att man får ett tomt häfte av läraren. Det ska man sedan själv fylla med egna texter och illustrationer.

Nästan alla ämnen bedrivs i så kallad periodform. Man läser ett ämne, exempelvis historia, under en lång morgonlektion i ett antal veckor vilket ger möjlighet åt alternativa redovisningsformer som tex. teater eller utställningar

Man läser främmande språk redan från första klass
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om