Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förbud med flera frågetecken

När det bara är två veckor kvar till lagen om rökförbud träder i kraft finns det fortfarande oklarheter kring hur lagen ska tolkas. Framför allt är det uteserveringar som skapar frågetecken.

Ett av problemen vid rökstoppet som träder i kraft om två veckor - uteserveringarna.
Foto: Scanpix

Ett av problemen vid rökstoppet som träder i kraft om två veckor - uteserveringarna. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-05-19 06:00
- Vi trodde vi skulle få mer konkret information, säger Birgitta Iggland på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping som precis är hemkommen från en informationskurs om den nya lagen.
Kursen som hölls av Statens Folkhälsoinstitut gav inte klarhet i de frågor som Birgitta Iggland och hennes kollegor hade. Ett av frågetecknen rör hur uteserveringarna ska vara utformade.

Inte väggar och tak
- Vi fick i princip reda på att det inte får finnas väggar och tak. Om uteplatsen har markis, räknas den troligtvis som uteservering, men inte alltid. Det vi egentligen fick reda på var att vi får avgöra från fall till fall och att luften måste kunna cirkulera, säger Birgitta Iggland.
- Det är också mycket annat kring uteserveringarna som är oklart. Allt fler kommer ju vilja ha uteserveringar året runt nu. Hur ska det fungera med snöröjning och så?

Frågor om buller
När rökförbudet inomhus träder i kraft väntas många gäster gå ut på gatan för att röka, något som också orsakar frågetecken hos kommunen.
- Vi vet inte hur vi ska hantera buller som uppstår när folk ska gå ut på gatan och röka. Vem blir ansvarig, vi, krogägarna eller polisen?, säger Birgitta Iggland på Miljö och Hälsoskyddskontoret i Norrköping.
Ola Assarsson är jurist och utredare på Statens Folkhälsoinstitut. Han menar att det inte går att ha konkreta anvisningar till varje enskilt fall.
- Lagstiftarna har inte varit så konkreta, men Folkhälsoinstitutet har gett rekommendationer som är lämpliga att följa om till exempel uteserveringar. Vi kan inte sätta upp mer specifika regler än så eftersom det kräver en föreskriftsrätt som vi inte har, säger Ola Assarsson.
- Vad gäller bullerproblem så hamnar inte det under lagen om rökförbudet, utan under Miljöbalken.
Ola Assarsson säger också att de inte förväntar sig särskilt stora problem efter att lagen har trätt i kraft.
- Vi har bland annat tittat på Norge som har samma system som vi och de har endast haft ett fåtal problem, så erfarenheterna säger att det ska gå bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om