Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Föraren märkte inte vad som skedde”

Nobina förklarar att föraren inte märkte av stenkastningen mot bussen. Men rutinerna brast när händelsen inte meddelades till trafikledningen.– En anmälan till trafikledningen ska göras direkt, säger Thordur Elldalen, Nobinas gruppchef i Norrköping.

I efterhand kom resenärens frågor vad som hänt om någon sten hade gått igenom rutan och varför inte föraren kollade med passagerarna att alla mådde bra, utan bara fortsatte utan att försöka lugna oroliga resenärer.

I efterhand kom resenärens frågor vad som hänt om någon sten hade gått igenom rutan och varför inte föraren kollade med passagerarna att alla mådde bra, utan bara fortsatte utan att försöka lugna oroliga resenärer.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2016-08-02 06:40

Företaget Nobina har under sommaren inte drabbats av några större problem med skadegörelse eller busstreck.

– Det har inte varit så mycket, men vi drabbades av stenkastning i fredags. Det är farligt och äventyrar säkerheten. Som tur var gick det bra, men som chaufför blir man alltid rädd när sådant här händer, säger Thordur Elldalen.

Han vill inte peka ut Kolmården som ett särskilt utsatt område, utan nämner att man också har haft liknande problem i t ex Skärblacka.

Vad ska en förare göra vid en stenkastning?

– Man måste stanna bussen, omgående kontakta trafikledningen och se om man måste byta buss. Man kan inte åka med trasiga rutor, säger Thordur Elldalen.

Varför fortsatte föraren att köra utan att säga något till passagerarna efter händelsen i fredags?

– Föraren märkte ingenting, utan hörde bara att det dunsade till. En passagerare hade med en gitarr ombord på bussen och han trodde det var den som trillade.

Passagerare känner en oro för om stenen hade träffat någon i bussen. Hur stor är risken att det händer?

– Det är dubbla glas, så i regel går bara ytterglaset sönder. Men det räcker med en luftpistol för att gå igenom en ruta. Fast jag har aldrig varit med om att båda rutorna gått sönder, säger Thordur Elldalen.

Läs mer här

Johan Wilander, trafikchef på Östgötatrafiken, hade på måndagsmorgonen inte nåtts av någon rapport från fredagens stenkastning på linje 432.

– Vi har inte fått in någon anmälan om skadegörelse, och har inte fått några indikationer på att man har haft problem. Det vill vi naturligtvis veta, så vi är beredda om några resenärer hör av sig. Föraren har ansvaret för säkerheten och det är naturligtvis önskvärt att man frågar att det är okej med passagerarna efter liknande händelse, säger han.

– En anmälan till trafikledningen ska göras direkt, men varför det inte skedde kan jag inte svara på. Kanske var det för att klockan var mycket, säger Thordur Elldalen.

När skadegörelse inträffar gör bussbolaget Nobina alltid en polisanmälan. I höstas fick också polisen fast några ungdomar i Krokek som riktade grön laser mot bussen. Ett sådant tilltag kan riskera synskador på den som träffas.

– De fattade nog inte hur allvarliga följder sådana tilltag kan få, säger Thordur Elldalen.

Kostnaden för skadegörelse som stenkastning kan snabbt bli omfattande – bara en ruta kostar 12 000 kr att laga, en kostnad som bussentreprenören får stå för själva.

Nobina Sverige AB (tidigare Swebus AB) är en del av Nobinakoncernen och Sveriges största bussbolag med 2 400 bussar och 7 000 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om