Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Föräldrar köper ut åt sina barn"

Varje år tvingas 300 personer i Sverige uppsöka vård på grund av fyrverkerier.  Var tredje är under 20 år.  - Jag vet föräldrar som köper ut, säger Närpolischef Mikael Skoog.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2007-12-29 03:00
Enligt lag är det förbjudet för ungdomar under 18 år att köpa, använda eller hantera fyrverkerier. Att langa fyrverkerier till minderåriga kan ge böter eller fängelse. Och värst av allt: skadorna. 300 personer skadas varje år. Var tredje som uppsöker akuten med fyrverkeriskador är under 20 år. Mikael Skoog är tämligen säker på att ansvaret ligger hos föräldrarna. - De som säljer fyrverkerier brukar sköta sig med åldersgränsen. Visst, det finns väl de som inte är så nogräknade, men generellt sätt så sköter de sig. Däremot vet jag föräldar som köper ut, säger han. Själv skulle han aldrig ens komma på tanken. - Det är så här varje år och i bästa fall är det bara ett öga eller ett finger som ryker, säger han. Många störs
Enligt en undersökning på ungdomssajten Lunarstorm kommer hälften av de tillfrågade ungdomarna i Östergötland dricka sig berusade på nyår. Mer än hälften av dessa uppger att de ska skjuta raketer. Mikael Skoog uppmanar därför föräldrar att vara mer intresserade av vilka kompisar barnen har och vad de har med sig i påsen när de går på fest. Utöver olagligheten för minderåriga att använda fyrverkerier, är det enligt Norrköpings lokala ordningsstadgar förbjudet att utan tillstånd smälla smällare innan nyår. Att den regeln inte följs märker Josef Zacharias, polisintendent och myndighetsjurist på polismyndigheten i Östergötland. - Jag har fått så många samtal den sista veckan från personer som stör sig på alla smällare, säger han. Hans svar blir ofta att man helt enkelt får försöka stå ut. - Det vi kan göra är att ta fyrverkerierna i beslag. Men det är inget högprioriterat brott, säger Mikael Skoog. I vissa kommuner i landet har ordningsstadgarna ändrats, vilket gör att fyrverkerier förbjuds i till exempel tätbebyggda områden. Politikernas sak
- Men det är inget polisen kan besluta om. Det är kommunens och politikernas sak, säger Josef Zacharias. För att exakt ta reda på hur minderåriga får tag på fyrverkerierna efterlyser Mikael Skoog en kartläggning. - Jag hade gärna sett att vi gjort något åt det om det visar sig vara ett jätteproblem, säger han. Kan inte polisen göra stickprovskontroller i butikerna? - Då kommer vi in på det här med brottsprovokation, säger Mikael Skoog. Det polisen kan göra är att prata med minderåriga ungdomar, eller iaktta de som säljer produkterna. - Vi kan även kontrollera hur butikerna hanterar id-kontrollen, säger Josef Zacharias. Polisen uppmanar även föräldrar att inte köpa ut fyrverkerier till sina minderåriga. - De vuxna måste ta sitt ansvar, säger Josef Zacharias. Griper polisen en minderårig med fyrverkerier ställs personen inför rätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om