Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För tolv år sedan vände samhället henne ryggen

NORRKÖPING
Arbetet för invandrarflickor i Norrköping har inte kommit igång. Kommunen och länsstyrelsen i Östergötland berättade för Folkbladet förra veckan att de inte har resurser.
Men problemen har inte avstannat. När Asdae behövde hjälp för att ta sig ur ett påtvingat äktenskap fick hon inte hjälp från något håll.
- I tolv år har jag levt i ett helvete utan stöd från kyrkan, släkten eller svenska myndigheter, berättar hon.

I tolv år levde Asdae i ett äktenskap med misshandel och hot utan att få någon hjälp från den egna kyrkan eller de svenska myndigheterna.
FOTO: JANNE FORSBY

I tolv år levde Asdae i ett äktenskap med misshandel och hot utan att få någon hjälp från den egna kyrkan eller de svenska myndigheterna. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-01-31 00:00
Asdae kom till Sverige 1989 och för tolv år sedan gick hon på ett café med en man. Enligt tradition får inte en kvinna ha någon kontakt med en man utanför familjen och det tolkades som att hon ville gifta sig. Familjen föreslog att hon skulle gifta sig med en släkting på hennes systers mans sida, han som vistades i Sverige utan medborgarskap.
- Plötsligt sa mamma att det jag gjort inte var tillåtet, att jag inte borde ha fikat med mannen, säger hon och berättar att systerns man sett dem på caféet.
Trots att det var på ett offentligt café ansågs det enligt den syrisk ortodoxa traditionen för intimt. Modern ansåg att Asdae borde gifta sig med sin släkting.
- Jag visste att jag inte älskade honom men visste inte hur jag skulle göra och tänkte att det kanske blir bra som min mor säger, förklarar Asdae.

<b>En katastrof</b>
Men äktenskapet blev en katastrof. Asdaes man som genom giftemålet fick svenskt medborgarskap drogs in i spelmissbruk och en lång tid med misshandel och hot följde.
- Han var på svarta spelklubbar hela dagarna och tog alla de pengar som jag arbetade ihop. När han kom hem på nätterna tvingade han sig på mig med hot och våld, berättar hon.
För att få hjälp kontaktade Asdae först mannens släktingar och sedan prästen i kyrkan. Men hon fann bara en utväg genom att fly från hemmet eller stänga mannen ute. Då uppsökte mannens släktingar henne och intygade och lovade att han skulle bättra sig, att det skulle bli bra. Prästerna i kyrkan ville inte heller lyssna på hennes berättelser om misshandel och hot och sa att hon måste hålla fast vid familjen.
- Enligt vår tradition så är familjen och det yttre viktigt. Att vi var en familj var viktigare än att jag och barnen skulle må bra, förklarar Asdae och berättar om hur hon gång på gång försökte återvända till äktenskapet på uppmaning av släkt och präster.
- Det känns som om det enda kyrkan bryr sig om är att de har många besökare och att det är familjer. De ville inte ge mig rätt till skilsmässa, det ger de bara tillstånd till om någon varit otrogen eller har någon sjukdom, förklarar hon.
När Asdae en gång sökte vård för en skada hennes man åsamkat henne berättade hon för sjukvårdspersonalen som skrev en rapport. Asdae tog också för första gången kontakt med polisen och anmälde misshandeln. En procedur som hon fick upprepa flera gånger innan hon till slut flyttade ifrån sin man och begärde skilsmässa.
- Jag kände inte att jag fick någon hjälp från de svenska myndigheterna eller från min församling, förklarar Asdae.

<b>Ohållbart</b>
En tid med förföljelser, hot och trakasserier följde och till slut trodde hennes egen familj och släkt på hennes berättelser och såg att äktenskapet var ohållbart.
- Min brors medgivande till skilsmässan resulterade i att min man överföll honom en kväll och bet av hela hans öra, gråter Asdae.
Samtidigt hotade mannen med att bita av näsan och döda Asdae om hon tog ut skilsmässa. I rättegången som följde dömdes mannen och hans medhjälp till två års fängelse och Asdae har kunnat samla kraft och mod. Idag är hon skild och tror på sig själv men rädslan för mannen hänger ständigt över henne.
- Både jag och min dotter är oerhört rädda för tiden när han släpps ur fängelset. Kanske vi måste flytta, berättar hon allvarligt.
Asdae tror att det är många svenska ungdomar med invandrarbakgrund som kan hamna i samma situation som hon.
- Jag vet att det fortfarande finns kvinnor som på grund av respekt till sina föräldrar dras in i ett äktenskap de inte tänkt sig, säger hon och förklarar att det inte alltid är så enkelt att de tvingas in i giftemålet.
- Det finns en stor risk att det blir som mitt äktenskap, utan kärlek eller respekt för varandra och det finns många sådana äktenskap i Norrköping, säger hon allvarligt och uppmanar andra kvinnor att ta tag i sin situation att våga ta sig ur ett ohållbart äktenskap även om det samtidigt innebär att gå emot kyrkan.
Petrus Abada, kyrkoherde i den syriskortodoxa kyrkan på Mamregårgen, tillbakavisar att det funnits några allvarliga problem hos någon familj i hans församling.

<b>12 skilsmässor</b>
- Sedan 70-talet har vi bara haft tolv skilsmässor i vår församling som är den äldsta syriskortodoxa i Norrköping, berättar han och vill inte kännas vid att det förekommit misshandel eller hot i någon av familjerna.
För ett gift par som är medlem i den syriskortodoxa kyrkan gäller inte den rättsliga svenska skilsmässa.
- De är fortfarande gifta i vår församling om de inte uppsökt oss och fått tillstånd, förklarar Petrus Abada.
Otrohet och obotlig sjukdom är de två skäl som kan leda till skilsmässa men också om det finns olösliga problem.
- Men först måste man ha flera samtal. Från fem gånger upp till 20 om det är stora problem. I första hand försöker vi lösa problemen. Men det skall alltid vara det som blir bäst för barnen i familjen, säger han och berättar att det oftast handlar om barnsliga problem som lätt kan lösas genom samtal.
- Vi har en kommitté som finns tillgänglig och jag åker alltid till den som behöver hjälp. Jag är lite som en far, förklarar Petrus Abada och vill inte kännas vid att det förekommer tvångsgiftemål och hävdar att i hans församling med 900 familjer är det inget problem.

FOTNOT: Asdae heter egentligen någonting annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om