Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tillståndsansökan för festivalen behandlas inte än

Polismyndigheten behandlar inte ansökan om tillstånd för allmän sammankomst förrän tidigast sex månader före planerat event. Därför är tidsaspekten inget problem för arrangören av Bråvalla festival.

Polishuset i Norrköping
Polishuset
Polisstation
Polismyndigheten
Polis
Polisen

Polishuset i Norrköping Polishuset Polisstation Polismyndigheten Polis Polisen

Foto: Fredrik Rosander

Norrköping2023-10-02 10:00

I förra veckan skickade arrangören som vill återuppliva Bråvallafestivalen in en ansökan om tillstånd för allmän sammankomst till polismyndigheten i Östergötland. Svaret blev då att ansökan inte kan behandlas då den har kommit in för tidigt och att handläggning kommer att påbörjas tidigast 30 november, det vill säga sex månader innan planerat evenemang. 

– Det grundar sig i en förvaltningsrättsdom och ett JO-utlåtande att polismyndigheten måste ges möjlighet att se hur det ser ut i övrigt just under den tiden, och det har man bedömt att det inte kan göra så långt innan, säger Anna Leijon, gruppchef på regionkansliet tillståndsenheten.

– Håller man sig till sex månader så vet vi mycket bättre vad vi har för förutsättningar vid den här tidpunkten. Och det gäller även när kommunen ska yttra sig, de kommer inte heller att svara på det här tidigare.

När handläggningen väl startar kommer polisen bland annat kräva en säkerhetsplan, platsbeskrivning och syfte med sammankomsten av arrangören.

Så sex månader är tillräckligt lång tid för ett så här stort arrangemang?

– Absolut, ofta räcker det med några månader och är det mindre sammankomster räcker det med ett par, tre veckor innan. 

När handläggningen börjar skickas ärendet på remiss till bland annat markägaren, i det här fallet kommunen, som ska yttra sig i frågan om markupplåtelse.

Ansökan gäller ett evenemang för 36 000 personer. 

Ett halvår låter som kort tid att planera på, är det möjligt att få någon slags förhandsbesked?

– I de allra flesta fall vid stora evenemang så brukar evenemangsparten ha hört av sig till kommunen och önskar använda kommunal mark och säkra upp att det är möjligt. Men nu vet jag inte vilken mark de vill använda, säger Maria Egebäck, enhetschef för driftstöd och service på samhällsbyggnadskontoret.

Arrangören har hittills bara varit i kontakt med Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör, men inte med samhällsbyggnadskontoret om evenemanget.

Maria Egebäck har svårt att säga om det är rimligt att tro att festivalen blir av eller ej.

– Det beror helt på vilken planering den här aktören har, hur stor yta och vilken yta det handlar om. Det är svårt att uttala sig om i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!