För säkrare seniorvardag
En veckas fallolyckor kostar Norrköpings kommun cirka tio miljoner kronor. Överrepresenterade bland dem som råkar ut för dessa olyckor, är personer över 65 år. För att göra vardagen säkrare för seniorer, informerade Norrköpings kommun igår, på varuhuset Linden.
Se över miljön därhemma, tipsade Ulf Lago från räddningstjänsten.
Foto: Kjellberg Anita
På Linden fanns räddningstjänsten, vård- och omsorgskontoret på plats, tillsammans med Fixartjänsten, polisen och pensionärsföreningarna. Syftet med kampanjen var att visa vilka risker som finns i vardagen och hur man gör för att undvika dem.- Jag brukar prata om fyra punkter som är viktiga. Det är miljön och att man ser över hur man har det hemma. Finns det sladdar som man kan snubbla på, mattor, mattkanter? De andra sakerna som är viktiga, är att man äter bra mat, som är viktigt för skelettet och för balansen, tar rätt medicin och gärna motionerar, säger Ulf Lago ställföreträdande räddningschef.Ulf Lago berättade om det möte som han hade varit på med byggherrar och arkitekter och där man hade diskuterat hur säkerheten kan förbättras i bostaden, genom att man bygger bort trösklar och inte placerar proppskåp och brandvarnare så högt upp.Bra belysning
Andra saker som man kan tänka på, är att kanske ha telefon i varje rum eller använda en bärbar telefon, så att telefonen finns nära till hands. Det är också viktigt att ha bra belysning därhemma.I Norrköpings kommun finns sedan 2006 Fixartjänsten. Personer som är över 67 år kan få hjälp av Eva Thor och Björn Kindahl med praktiska göromål, som att bland annat sätta upp gardiner och hyllor. Ethel Bengtsson har utnyttjat denna tjänst flera gånger.- Jag är stammis hos Fixartjänsten. De har hjälpt mig med att sätta ner möbler i källaren och att sätta upp gardiner, berättar Ethel Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!