För poliser är hot om våld vardag
Kriminella försöker skrämma poliser och andra myndighetsutövare från att göra sitt arbete.Hoten mot tjänstemännen ökar i Norrköping.- Kollegors barn har hotats, säger Anne Asp, chef för våldsroteln.
Ett ingripande som i ett senare skede kan leda till hot om våld och hämnd mot de inblandade poliserna. (Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.) Foto: Scanpix
Foto:
Ändå har många poliser känslan av att ökningen är ännu större.
- Jag misstänker att mörkertalet är stort. Dessutom är det skillnad på hot och hot. Vissa är tydliga, andra kan formellt inte klassas som hot. Det kan handla om att kriminella säger saker som "jag vet var du bor" eller helt enkelt dyker upp utanför en polis bostad. Meningen är att skapa rädsla och osäkerhet, men det är svårt att komma åt, säger Anders Wallberg, huvudskyddsombud vid polisen i Östergötland.
Bara i år har tio poliser i Norrköping anmält hot.
- Det vanligaste är att någon i fyllan och villan slänger ur sig ett hot vid gripanden eller avvisningar. I den typen av hot finns det olika grader av allvar, men det som är värst är när poliser inte får vara i fred i privatlivet. När de hotas eller ofredas när de går på stan eller när kriminella tar kontakt med deras anhöriga. Och det händer, säger Anders Wallberg.
Anne Asp, chef för våldsroteln i Norrköping som utreder många av brotten, känner igen bilden.
- Jämfört med storstäderna är vi relativt förskonade, men problemet finns definitivt här också. Vi har utredningar som pågår där poliser har blivit igenkända när de varit ute privat och då inte har blivit lämnade i fred. Det är mycket allvarligt.
Det har också hänt att kriminella gäng försökt påverka poliser som har arbetat med stora utredningar genom direkta och indirekta hot.
- Kollegor kan ha fått höra saker som: " Vad fina dina barn är" eller "jaså, du och din familj bor här". Hittills har jag inte varit med om något fall där utredare har låtit sig skrämmas. I stället har de genom hjälp från myndigheten sett till att skydda sina anhöriga. Men det är ändå en otroligt påfrestande situation. Man är otroligt sårbar, säger Anne Asp.
2000: 38
2001: 72
2002: 57
2003: 106
2004: 114
2005 (t.o.m maj): 35
Källa: polisen