För många hamnar och för dyra lotsar
Det finns alldeles för många allmänna hamnar i Sverige. Det räcker med 10-12 stycken.Det var ett av budskapen som riksdagsmännen fick med sig vid måndagens Handelskammarmöte i Norrköping när näringslivet mötte politikerna.
Hamnchefen Bengt-Erik Bengtsson avfyrade många salvor vid måndagens möte näringsliv-politiker. Mer än 10-12 allmänna hamnar behövs inte. Lotskostnaderna är på tok för höga - och orättvisa. Han var också kritisk mot att hamnen måste stå för kostnaderna för ökad säkerhet mot yttre hot, i likhet med flyget. FOTO: JANNE FORSBY/ARKIV
Foto:
- Det finns 54 allmänna hamnar idag, det är alldeles för många. Det finns ingen möjlighet att de ska kunna vara lönsamma. Det är bara fem hamnar som har en tvåsiffrig rörelsemarginal, det vill säga som orkar med att investera. Det räcker med 10-12 hamnar i landet, säger Bengt-Erik Bengtsson.
En av dem skulle förstås vara Norrköping
Sjöfartverket fick också sina fiskar varma.
- Sjöfartsverket styr konkurrensen mellan hamnarna med sitt monopol och sin prissättning på lotsningen, dundrade Bengtsson.
En anklagelse som verket tidigare bemött, bland annat med argumentet att man måste ta ut kostnaderna, varken mer eller mindre.
Vattenslitage
Det som retar hamnchefen är att lotskostnaderna är högre för hamnar som ligger en bit innanför kusten, som exempelvis Norrköping. Det blir på såsätt dyrare lotsning eftersom priset bl a bygger på tid och sträcka.
- Det är bara Sverige och Finland som tar betalt för slitage på vattnet, sa Bengtsson som vill att lotsverksamheten utsätts för konkurrens för att pressa kostnaderna.
Riksdagsmotion i ärendet har lämnats in av bl a Lollo Malmström (s) och Billy Gustafsson (s). Veterligt är ingen ändring på gång, dock.
Intermodal nod
- Vi måste agera mycket hårdare för våra intressen, sa Staffan Eklind, VD i Transportcentrum. Inte bara med tanke på hamnen, utan även i övriga s k infrastrukturfrågor som järnvägar, vägar och flyg.
Intermodal nod är ett ord vi ska lära oss. Norrköping är en sådan där olika transportsystem knyts ihop. Bland annat i den Nordiska triangeln som knyter ihop Köpenhamn-Oslo-Stockholm-Helsingfors.
Där kommer också Ostlänken, den nya järnvägen ni minns, in i bilden.
Om denna talade Per Sandström, verksam i regionförbundet Östsam.
- Nu gäller det att hålla i det här projektet och prata om helheten. Jag är lite rädd för att vi kommer in på hinderbanan där miljö- och kulturintressen kan fördröja planeringen, sa Sandström.
Han gladde sig över det samarbete som hittills skett mellan kommuner och landsting. Liksom att det finns en regional enighet om att det är Riksväg 51 mellan Norrköping och Örebro som är prioritet nummer 1 när det gäller vägbyggena.
Ödesmättat
Det är bara det att 51:an kostar 100 miljoner per år att bygga. Det finns 60 i Vägverkets planer. Någonstans ifrån måste resten tas.
- Det är ödesmättat att se hur mycket pengar vi får, sa Sandström.
En av intressenterna i 51:an är givetvis Siemens i Finspång, vars VD Sören Ramström var på plats, även för att trycka på om flyget.
Han kunde berätta att Siemens Finspång gör 6000 flygresor per år, varav 90 procent via Kungsängen. 85 procent av dem går utanför Norden, 20 procent ut i Europa. Man får 2000 besök via flyg. 25 procent av flyget mellan Norrköping och Köpenhamn är det Siemensfolk som står för.
Ingen storflygplats
- Jag tror att det viktigaste är att försvara det vi har. Det är klart att det vore önskvärt med en stor internationell matarflygplats i regionen, sa Sören Ramström.
Att det blir någon ny storflygplats i Gistad eller någon annanstans i länet var det nog ingen som trodde på.
- Det skulle kosta 5 -6 miljarder och det är nog orealistiskt, trodde Per Westerberg, talman (m) i riskdagen och tidigare trafikpolitiker.
Lars Erichs, VD i Handelskammaren, kunde berätta om en pågående enkät bland företag i regionen.
- Den stora konkurrenten är Arlanda. De flesta anser att det är oerhört viktigt att ha kvar flyget i regionen.