För ficktjuvarna är julen redan här
Nu är det julafton varje dag för ficktjuvarna. I går blev en Norrköpingsbo av med sin plånbok i centrala stan. - Ha plånboken så nära kroppen som möjligt, uppmanar Thomas Rahnel, tf chef för polisens stöldrotel.
- En stjäl plånboken och lämnar sedan över den direkt till sin kumpan, säger Thomas Rahnel. Om den som stal plånboken blir ertappad och fasthållen finns det ingen plånbok. Det är svårt att bevisa något då.
Vanligt är också att en av ficktjuvarna distraherar offret och den andre stjäl plånboken.
Polisen vet att det ofta är utländska ligor som kommer till Sverige på stöldräder. De gör sina stölder under några veckor och återvänder sedan hem med sitt byte.
Att ha plånboken i bakfickan är inget som rekommenderas.
- Ställ inte heller väskan med plånboken i en kundvagn, säger Thomas Rahnel. Många äldre ställer väskan i korgen på rollatorn, det är inte heller bra.
Stadigt grepp
Om plånboken förvaras i väskan, ska den vara stängd och hållas i ett stadigt grepp under armen.
- Man ska heller aldrig förvara nycklar och plånbok på samma ställe, säger Thomas Rahnel. Med hjälp av identitetshandlingar i plånboken är det lätt att ta reda på var personen bor. Och sedan kan det bli något mycket obehagligare än en plånboksstöld.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att ficktjuvarna följer efter sitt offer från bankomaten till en lämplig plats att stjäla plånboken. Många ficktjuvar använder rakblad för att skära upp väskorna.
- Var uppmärksam så ingen följer efter när du tagit ut pengar, säger Thomas Rahnel.
Skydda koden
Det är också viktigt att alltid skydda koden när man gör uttag. Man ska heller inte förvara koderna till bankomatkorten i plånboken.
- Det finns faktiskt folk som gör det, säger Thomas Rahnel. Jag tycker även man ska tänka på vilka koder man har på korten. Ha aldrig siffrorna i personnumret som kod. Tjuvarna kan ju försöka två gånger innan bankomaten tar kortet.
Om man blir av med bankomatkortet gäller det att spärra det direkt. Då är man som kund skyddad.
- Men det blir alltid en utredning om det gjorts uttag, säger Lena Byström på Föreningssparbankens kundtjänst. Tyvärr finns det ju människor som spärrar kortet och sedan gör uttag själva. En del är väldigt kreativa.
Vid en utredning tittar man på om kunden varit vårdslös med kortet.
Om man förlorar sitt bankkort finns också risken att tjuvarna handlar på internet och uppger kortnumret.
- Även där blir det en bevisfråga, säger Lena Byström. Men vi har en tjänst som heter e-kort, där man aldrig kan råka ut för att någon annan handlar på kortet. Då får man ett tillfälligt nummer varje gång man handlar på internet. Ingen får alltså reda på det riktiga numret. Den tjänsten rekommenderar jag till alla, den kostar ingenting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!