Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För få resurser för knarkbrott

Knark finns i avloppet hos alla östgötakommuner. Det visar mätningar från länsstyrelsen, som kommer att presenteras närmare i dag. Klart är dock att cannabis ger mest utslag, något som också speglar polisens upplevelse om hur droganvändningen ser ut i Norrköping.

Vanligast. Cannabis uppges vara mest frekvent i vårt avloppsvatten – men också på Norrköpings gator.

Vanligast. Cannabis uppges vara mest frekvent i vårt avloppsvatten – men också på Norrköpings gator.

Foto: Damian Dovarganes

Norrköping2017-11-24 07:00

Gatulangningsgruppen finns inte kvar. Det var den som tidigare jobbade förebyggande mot droganvändning i Norrköping. I samband med att resurserna inom polisen blivit färre har möjligheten att utreda knarkbrott minskat. Men problemet ökar, menar Redar Baskin, kriminalinspektör vid avdelningen för grova brott med narkotikainriktning vid Norrköpingpolisen.

– Utan att ha lagt någon spaning och aktivt söka upp knarket har det ändå ramlat in väldigt mycket. Det tyder ju på att det är en större tillgång, säger han.

Det är vanligt att polisen hittar droger när man utreder andra brott.

– Det är nästan i varje fall. Vi hade för någon månad sedan ett fall där man hittade en bit hasch i personens bostad och gjorde en husrannsakan i ett källarförråd. Där hittade man en större mängd narkotika och något vapen och som vi misstänker gods som härrör från något rån. Narkotika finns ju med även i de övriga brotten.

Vanligast är, enligt Baskin, cannabis, precis som avloppsvattenanalysen visar.

– Men det är mycket tabletter nu. De importeras från utlandet, vi tror att det kommer från Serbien eller åtminstone öststaterna. Sen händer det att vi tagit mycket kristall som ännu inte är narkotikaklassat, säger han.

Polisen har dock möjlighet att ta även icke narkotikaklassade substanser med hänvisning till förstörandelagen om hälsofarliga varor.

– Vi tar dem och de får inte tillbaka dem. Sen har åklagaren blivit mer duktig på att åtala dem. Men det är mycket som inte är klassat ännu.

Redar Baskin upplever att cannabisanvändningen följs av tabletter i olika former, amfetamin och slutligen tyngre substanser som kokain. De rapporterat livsfarliga ämnena MDPV med flera upplever man inte att man stöter på så ofta.

– Det har blivit mycket ovanligare faktiskt, säger Redar Baskin – men höjer ett varningens finger för den livsfarliga drogen fentanyl, en syntetisk opiat som från början är smärtstillande och används inom vården.

– Man har sett genom åren att väldigt många dött till följd av fentanyl. Den är tydligen väldigt farlig och speciellt i sprayform. Den tillverkas här hemma i Sverige och kommer även från utlandet. Den är väldigt svår att dosera.

Kokain är den allra dyraste drogen – men förekommer ändå.

– Kokain finns med. Personer som vi testat är positiva på kokain men vi hittar inget kokain på dem. Kokain har vi väldigt lite beslag av. Vi ser ju i vatten och avloppsundersökningarna att alla droger finns. Kokain är inte undantagen, säger Redar Baskin.

Just kokain används mer som helgpartydrog. Det skulle kunna vara en anledning till att människor inte bär runt mer än man ska bruka för stunden.

– Några större mängder tror jag inte de vågar gå runt med.

Att lösa narkotikabrotten och stoppa de stora kriminella bakom är problematiskt.

– Det är ju nätverk som använder sig av de här små killarna som springpojkar. Ofta så tar de på sig det. För att komma åt de här som organiserar det här måste man lägga in mycket större resurser. Man kan se att vi vet vilka som ligger bakom. Det är nästan så att vi vet att de är skyldiga men i och med att vi inte har resurser har vi svårt att få dem dömda.

Och du upplever att knarket har blivit mer utbrett?

– Ja, tyvärr. Det är sorgligt. Men så är det, säger Redar Baskin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om