För få matinspektioner

Livsmedelsverket anser att det görs för få inspektioner av hygienen i restauranger och matbutiker. I Norrköping arbetar fem livsmedelsinspektörer heltid och Bengt Levin, tillförordnad chef på Miljö och hälsa, anser att de hinner med vad de ska.
- Det finns alltid saker att göra, men jag tror inte att det är sämre här än på andra ställen, säger han.

Man får gå på sitt sunda förnuft och välja matplats med omsorg. Luktar det illa eller är ofräscht på en restaurang kan man avstå.
Foto: Pressens bild

Man får gå på sitt sunda förnuft och välja matplats med omsorg. Luktar det illa eller är ofräscht på en restaurang kan man avstå. Foto: Pressens bild

Foto:

NORRKÖPING2005-07-19 06:00
Bengt Levin säger att livsmedelsinspektörerna har god kännedom om de lokala restaurangerna och över situationen på dem.
- De som behöver extra tillsyn får det, säger han.
44 procent av anläggningarna som kontrollerades i Norrköping förra året fick anmärkningar på sin livmedelshantering.

Ledig personal
Över sommaren är situationen speciell med semesterledig personal, eftersom personalen är färre blir det färre kontroller.
- Generellt sett är vi lite underbemannade på Miljö och hälsa. Skulle det ske något speciellt, en större matförgiftning till exempel, så får vi kalla in extra personal, säger han.
Inspektioner på restauranger och livsmedelsaffärer är nödvändigt, anser Bengt Levin. Inspektörerna tar bland annat bakterieprover för att se om maten innehåller något farligt för matgästerna. De tittar på hur livmedlen hanteras och om det i övrigt finns något att anmärka på.

Inte insyn
- Som gäst på en restaurang har man inte insyn i köket, utan bara i serveringslokalen, det är svårt att veta om det är lika fint i köket.
Allt behöver dock inte avgöras i laboratoriet.
- Nej, man får gå på känsla och ta sig en funderare om man vill äta när man tycker att det är snuskigt eller luktar ofräscht på en restaurang, säger Bengt Levin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om