För ett bättre klimat

Inspirerad av folkriksdagen 1893 med krav på allmän rösträtt fick Annika Elmqvist idén om den klimatriksdag som snart ska hållas i Norrköping.

Initiativtagare. Annika Elmqvist hoppas på många oväntade möten under de dagar Klimatriksdagen pågår så att det hela fortsätter även efteråt.

Initiativtagare. Annika Elmqvist hoppas på många oväntade möten under de dagar Klimatriksdagen pågår så att det hela fortsätter även efteråt.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-05-28 07:00

Annika Elmqvist berättar att hon har varit aktiv i allt möjligt som har med "världsförbättring" att göra. Engagemanget har sin början på 1960-talet när hon utbildade sig till reklamtecknare på Konstfack. Elevkåren anordnade föreläsningar under en hel vecka om situationen i världen.

– Man gjorde sånt på den tiden.

Annika Elmqvist berättar att det på den tiden kom som en chock då man sa att tre fjärdedelar av jordens befolkning svälter och hon kände då att hon ville göra något.

– Eftersom jag gick en sådan här utbildning med teckning tänkte jag att det kan jag använda till något jag tycker är viktigt. Till något annat än annonser.

Så började Annika Elmqvist sin bana som "världsförbättrare."

– Vi förstod allt om rika och fattiga länder och varför det var som det var i världen och då ville vi förklara det för alla andra.

Sedan dess har Annika Elmqvist gjort ett antal böcker i upplysande och folkbildande syfte. Den mest kända är kanske den samhällskritiska barnboksklassikern ”Sprätten satt på toaletten” från 1970 som för övrigt gavs ut på nytt häromåret. En annan är boken ”Farliga tankar” från 1985 som handlar om hur de demokratiska rättigheterna växte fram från 1700-talet och framåt.

I samband med klimatmötet i Köpenhamn 2009 var det många som som arbetade med klimatfrågan. Annika ingick i en grupp i Linköping som en gång i månaden hade aktiviteter på Gyllentorget. Bland annat utsåg de någon som gjort något bra för klimatet till månadens ”klimatkompis”.

– Men efter klimatmötet i Köpenhamn hände inget och då gick luften ur oss.

Men så fick hon idén om Klimatriksdagen för ungefär ett och ett halvt år sedan.

– Den är inspirerad av folkriksdagen 1893. Det var en symbolisk riksdag som hölls under högtidliga former för att få igenom allmän rösträtt. Klimatfrågan kommer inte fram. Det är någon låsning som gör att det inte händer något. Då behövs det visas att det finns en stor opinion.

Nu har man samlat massor av personer och organisationer från folkrörelse-Sverige som står bakom det här och Annika berättar att hon ser det här som en medborgarrättsrörelse med krav på att man har rätt att leva i ett samhälle som inte förstör förutsättningarna för kommande generationer. Klimatriksdagen vill komma med förslag på vad som ska göras. Över 200 motioner har inkommit från privatpersoner och föreningar. Dessa ska sammanställas och sedan ska totalt sex stycken röstas fram för att under en högtidlig ceremoni i Värmekyrkan överlämnas till representanter från riksdagspartierna.

Under den tre dagar långa Klimatriksdagen kommer det att vara seminarier och föreläsningar av Sveriges främsta klimatprofiler. Bland andra kommer Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet.

Tidningen ETC:s grundare Johan Ehrenberg kommer att föreläsa om egen el och solcellernas förändring av makten över energin. Amanda Tas från föreningen Skydda Skogen kommer att föreläsa om skogsbrukets klimat-påverkan.

Just nu pågår förberedelserna för fullt runt om i landet. I Norrköping sitter en arbetsgrupp som planerar musik- och kulturevenemangen under Klimatriksdagen.

Dessa arrangemang kommer att vara öppna för allmänheten och är gratis. Bland artisterna som är bokade finns Regina Lund och Stefan Sundström.

Klimatriksdagen 2014

Klimatriksdagen hålls i Louis De Geer i Norrköping den 6-8 juni 2014.

Initiativet drivs av den ideella föreningen Klimatriksdag 2014 och startade som en reaktion på rapporten som FN:s klimatpanel (IPCC) släppte i september 2013 rörande klimatförändringarna och den situation som presenterades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om