Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För arbetsförmedlarna har arbetet förändrats totalt på några år

Liksom så mycket annat i vårt samhälle har också arbetsförmedlingarna förändrats radikalt på senare år.
De arbetslösa måste nu, liksom alla andra, i högre grad klara sig själva. Ta egna initiativ, vara aktiva.
Även för dem har, på rätt kort tid, Internet blivit huvudredskapet.

– Att söka fem jobb i månaden tycker vi är rimligt, säger Inger Schroeder på arbetsförmedlingen i Norrköping.
FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464)
janne.forsby@folkbladet.se

– Att söka fem jobb i månaden tycker vi är rimligt, säger Inger Schroeder på arbetsförmedlingen i Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-03-12 06:00
Häromdagen intervjuade vi en arbetslös, som efter några års sjukskrivning kom tillbaka till arbetsförmedlingen - och fann en ny ordning, som hon fann vara ganska rörig. Nya regler för att söka jobb, och en massa annat.
Rätt många av dem, som idag går till Arbetsförmedlingen som arbetssökande, känner sig utlämnade. Senast igår skrev vi om Gun Sonelin, 64, som inte alls kände igen sig i de nya metoderna.
Något som ofta kommer upp är det krav på att man ska söka fem jobb i månaden, som arbetsförmedlingen i Norrköping sedan något år ställer.
- Vi utgår från de villkor som ställs i arbetslöshetsförsäkringen, förklarar Inger Schroeder, chef för arbetsförmedlingens kontor för transport, service och bygg.
- För att få a-kassa ska man, enligt villkoren, vara aktivt arbetssökande. Vi har resonerat kring vad det ska betyda och har då här i Norrköping kommit fram till, att man ska söka minst fem jobb i månaden.
- Kvantifieringen kan vara annorlunda på andra håll. Men fem jobb i månaden, det blir ett i veckan och det anser vi vara ett rimligt krav. Det är ju inte mycket, när man är arbetssökande på heltid.
Inger Schroeder betonar, att de fem jobben är en miniminivå. Självklart är det många, som söker betydligt fler jobb än så. Men om man inte lever upp till minimikravet, och heller inte har godtagbara skäl, då kan man bli avstängd från sin a-kassa.
- Men det är inte vi, som beslutar om sådant. Vi rapporterar till a-kassan, och sedan är det alltid de som tar besluten.
Från arbetslöshetsförsäkringen finns här också kravet, att man måste söka arbete över hela Sverige. I princip ska man vara beredd att ta något ledigt jobb även i, exempelvis, Norrland.
Det kravet har funnits länge men har tydligen inte drivits särskilt hårt på arbetsförmedlingarna. Men nu har regering och riksdag gett dem i uppdrag att skärpa kontrollen här.
Och om den arbetssökande skulle vara helt rotad i Norrköping, kanske sedan många år? I så fall kan man, blir svaret, veckopendla - till vilket då ekonomiskt stöd kan utgå.
När man som arbetslös anmäler sig på arbetsförmedlingen får man först skriva in sig. På ett introduktionsmöte presenteras sedan bland annat de Internet-verktyg, som förmedlingen har att erbjuda - t ex Platsbanken, där arbetsgivare och arbetssökande kan leta rätt på varandra.
- På Internet har vi väldigt bra material, som också hela tiden uppdateras. Där kan man söka hela dygnet, säger Inger Schroeder,.

Tid för samtal
Man får också en tid för ett samtal med en arbetsförmedlare; för att göra upp en planering, och för att komma överens om hur de fortsatta kontakterna ska skötas.
In en del fall kan då omgående konstateras, att det enda som fattas här är ett jobb. Och sådana kan personen ifråga då utan problem söka själv, när hon/han väl informerats om redskapen som finns.
För många är ju ett sådant arbetssätt också en självklarhet. De har hunnit vänja sig vid datatekniken och har kanske också gått i senare tiders skolor, med dess problembaserade lärande och höga krav på egenaktivitet.
För dem öppnar den moderna Internet-baserade arbetsförmedlingen möjligheter, som gamla tiders arbetssökande väl inte ens kunde drömma om.

Kulturkrock
Men för andra kan mötet med detta nya bli något av en kulturchock.
- Det finns naturligtvis de, som är ovana vid hela det här arbetssättet. Dem kan vi då hjälpa, och vi prioriterar också dem som inte har kunskap, säger Inger Schroeder.
Det finns kurser, där man får lära sig konsten att söka jobb. Där ingår då sådant som hur man ska formulera sig, hur man gör upp sin meritlista osv. Man kan också få hjälp på traven med Internet-verktygen.
Men hela tiden är det i mycket upp till en själv. Man måste kunna tala om för arbetsförmedlaren vad som brister, vad det är man inte klarar av m m.
En del sökande kan från sin gamla arbetsplats ha ådragit sig någon arbetsskada, som tvingar dem att söka sig till något annat.
För dem finns då t ex olika former av utbildningar. Det finns också arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som kan ge olika former av praktik.

Stickprov
Jobben man söker ska rapporteras till förmedlingen, som gör stickprov för att kolla att det går rätt till. Men om man nu resultatlöst sökt sina minst fem jobb månad efter månad, då måste man börja tänka på andra möjligheter.
Av arbetsmarknadsstatistiken framgår, hur många de arbetslösa är i förhållande inte bara till personalen på förmedlingen utan också till de få lediga jobb som finns. Man inser, hur ofrånkomligt det måste vara även för dem att främst få lita till egna krafter.
För många sökande, för få jobb. Klart som ett korvspad att man då måste skaffa sig meriter, att man måste vara hemma på Internet.
Därtill kunna "sälja" sig själv. Samt då även kunna ta för sig. Sådant är det, som krävs idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om