– Jag tycker att det är jättebra. Jag skrev en artikel i somras om att vi borde byta namn. Jag känner att vi går från ett industrisamhälle till ett digitalt samhälle, och det kräver väldigt mycket nytt av politiken. Som ett avstamp in i den nya världen tycker jag att det är alldeles utmärkt att byta partinamn, säger Mathias Sundin, riksdagsledamot från Norrköping.
Liberalerna – vad ska det signalera?
– Att vi är vad vi heter. Vi har ju hetat Folkpartiet liberalerna i 25 år nu, men det är nästan bara Folkpartiet som har använts. Jag tror att det är bra att förtydliga att det är vi som är det liberala partiet i Sverige.
Vad är en liberal? Vad står det för?
– Att man tror att det är människan som står i centrum för politiken, inte system eller kollektiva lösningar. Man ska utgå från människan och varje människas egna val.
– Sedan är vi fortsatt ett socialliberalt parti. Vi tror att det är viktigt för friheten att man faktiskt har en grundtrygghet i samhället, men att man ändå ska få forma sitt liv själv som man vill.
Beslutet om namnbytet togs på Folkpartiets, numera Liberalernas, landsmöte i helgen. Namnbytet är en del i partiets förnyelse.
– Vi behöver förnya partiet på riktigt och i grunden. Vi har tappat väljare under en väldigt lång tid, så vi måste verkligen tänka till. Det var många som betonade också att det räcker inte med att byta partinamn och sedan kan vi slå oss till ro.
– Nu är vi mitt inne i en stor förnyelseprocess om politiken. Det gäller verkligen att ifrågasätta ordentligt den politik vi har bedrivit, och sätta sig in i vad innebär digitaliseringen av samhället, vad innebär det för politiken, vad behöver politiken göra, inom skola, kultur och sjukvård.
Fjorton arbetsgrupper arbetar med den nya inriktningen.
– En del av det har vi klubbat nu på landsmötet. Vi har en ny skattepolitik, och bostadspolitik, med en del avregleringar på bostadsmarknaden, och fri hyressättning när man bygger nya hyresrätter.
I skattereformen vill partiet pressa ner marginalskatterna till OECD-nivå, och kompensera, delvis, genom att höja skatter på miljöområdet.
– Så vi får en grön skatteväxling. Man sänker på arbete och höjer på miljöfarligt, säger Mathias Sundin.
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) kommenterar namnbytet så här:
– Jag får väl hoppas och tro att det blir ännu bättre. Jag var rätt så nöjd med namnet Folkpartiet också.
Det blir ingen praktisk skillnad i verkligheten i arbetet i kommunen, de folkvalda lokalt tycker fortfarande likadant i sakfrågor, säger han.