Ett första möte för Folkkampanj för asylrätt i Norrköping hölls den 2 februari i ABF-huset Bergslagsgården vid Skvallertorget. Nästa möte är den 16 februari. Lokala uppstartsmöten har även hållits i andra städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.
Kampanjen har initierats av FARR, Flyktinggruppernas riksråd. Bakom kampanjen står en rad organisationer som protesterar mot regeringens förslag om åtgärder för att kraftigt minska antalet flyktingar i Sverige.
Protesterna gäller både åtgärder som redan verkställts, som gränskontroller och transportörsansvar, och förslag om att till våren införa tillfälliga uppehållstillstånd och en kraftigt begränsad möjlighet till familjeåterförening.
Kampanjens budskap: Människor på flykt inte ska hindras att nå Sverige, familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet, människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige och barn ska bemötas med omsorg och framtidstro.
En av de drivande i lokalgruppen i Norrköping är Jimmy Jonsson, till yrket sjuksköterska och med ett mångårigt engagemang för flyktingar, först i Mora i Dalarna och sedan i Norrköping som han kom till under studietiden.
I september var han, i det antirasistiska nätverket Ett Norrköping för alla – en del av Expos plattform Tillsammanskapet – med och anordnade en manifestation på Tyska torget mot Dublinförordningen, som innebär att personer på flykt ska söka asyl i det första säkra land i EU de kommer till. Och i oktober anordnade nätverket en ljusmanifestation för att hedra offren vid skoldådet i Trollhättan.
Uppstartsträffen för Folkkampanjen för asylrätt arrangerades av den ideella föreningen Asylgruppen i Norrköping, där Jimmy Jonsson också är aktiv.
– Det är ett upprop för en human asylrätt i Sverige, säger Jimmy Jonsson om kampanjen.
Med tillfälliga uppehållstillstånd blir man fast med ett ben i varje land. Det tillsammans med att det blir svårare att återförenas med sin familj är förlamande för individerna, menar Jimmy Jonsson.
Var kommer ditt engagemang i från?
– När det gäller det antirasistiska arbetet kommer det väldigt mycket från...inkonsekvens, svarar Jimmy Jonsson och talar om inkonsekvensen i att döma människor utifrån hudfärg för någonting som man inte skulle döma andra för.
– Man plockar ut delar ur en historia och förstorar dem på grund av att personen är från ett annat land.
Händelserna under hösten, med diskussionen kring flyktingsituationen, och medvinden för de högerextrema, gör att det känns än viktigare att engagera sig, säger Jimmy Jonsson.
Vad säger du om samhällsklimatet i Sverige i dag?
– Det som vi har sett de senaste veckorna, med attacken i Stockholm till exempel, är att det har verkligen gått från retorik till aktion. Det är inte längre kvar vid tangentbordet. Mycket organiseras så klart via internet och sociala medier, där hatretoriken är väldigt förekommande. Man väljer ut en grupp och berättar hur otroligt farliga de är för Sverige.
– Det har gått från att vara en retorisk fråga till att vara en fråga där folk faktiskt ser sig ha rätt att agera på den åsikten.
Ett Norrköping för alla har en Facebook-sida och anordnar varje torsdagskväll ett Tillsammanskafé i ABF-huset Bergslagsgården, en mötesplats för människor, oavsett härkomst. Det är, som Jimmy Jonsson, säger ett praktiskt motarbetade av synen på att människor av olika härkomst och med olika religion inte skulle kunna umgås.