Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkbladets skolserie rosad

NORRKÖPING
Folkbladets skolserie fick beröm i kommunfullmäktige på torsdagen. Både Jörgen Rundgren (m) och Mattias Ottosson (s) rosade artiklarna.
Jörgen Rundgren var dock undrande till vilken skolpolitik socialdemokraterna för när det gäller friskolor.
Ena dagen sade Mattias Ottosson att utbyggnad till hälften friskolor är tänkbar och nästa sade Christer Nilsson (s) att nu får det vara stopp.
Vad är det som gäller? undrade Rundgren.

Norrköping2002-03-01 00:00
- Det viktiga är att vi har skolor öppna för alla, svarade Ottosson. Friskolor kan vara intressanta för att de ofta innebär annan pedagogik. Skolorna får inte vara vinstdrivande.
Rundgren tolkade svaret som att det finns äldre socialdemokrater som håller fast vid att friskolor inte är bra och yngre socialdemokrater som vill se förändringar.
Han fann en del gammal s-demagogi även i Ottossons svar, som detta att friskolor inte får vara vinstdrivande.
- Om friskolorna inte gav vinst utan gick med förlust måste de läggas ner. Så jag begriper inte ställningstagandet.
- Innehållet i skolan är det viktiga, oavsett om skolan är kommunal eller friskola, avrundade Ottosson den frågestunden.

<b>Döda hägrar</b>
I en interpellation om dagvatten från Cecilia Ambjörn klagades på att inget sker för att minska utsläppen av metaller som kadmium, zink och koppar med dagvattnet som så småningom hamnar i Bråviken.
Ambjörn påtalade även de utsläpp som sker i Motala ström vid Himmelstalund nedanför Arla. Det handlar om olja och om utsläpp från toaletter.
Stefan Arrelid (mp) kopplade på debatten och visade bilder från platsen.
- En döende häger finns nu på platsen. Den kan inte längre förflytta sig på grund av oljeskadorna. Många hägrar har tidigare dött av oljeskador de fått på denna plats.
Jan-Erik Karlsson (s) förklarade att det är svårt att hitta läckagen som finns inom området Pryssgården-Eneby. Sydkraft jobbar hårt för att finna var oljan kommer in och var det finns utsläpp från toaletter.

<b>Dåligt skött</b>
- Det kan inte vara så vansinnigt svårt att hitta oljeläckaget, replikerade Cecilia Ambjörn (v). Sydkraft har inte jobbat hårt då företaget haft ett år på sig. Det hela är dåligt skött.
Eva Andersson (s) sade att en dagvattenplan togs 1999. Ansvarsfrågor med Sydkraft har inte varit klarlagda men nu har arbetsgrupper tillsatts för att lösa detta.
Inga pengar har anslagits till att förbättra dagvattennätet i årets budget.
- Det är ingen mening att fullmäktige antar ambitiösa planer som sedan inte följs, tyckte Lars-Olov Arvidsson (kd). Frågan är viktig och ansvarsfrågan måste snabbt redas ut med Sydkraft.

<b>Två små ord</b>
Två små ord föranledde en votering. Orden var om plus och. Margaretha Ericsson (kd) hade lämnat en motion om att när kommunen omorganiserar ska konsulthjälp anlitas. Frågan måste upp i kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsen ändrade i motionen genom att säga att kommunstyrelsen och dess kontor bemyndigas att avgöra om och i vilken omfattning konsultmedverkan ska anlitas.
22 ledamöter ville ha bort de två orden, 59 tyckte kommunstyrelsens formulering skulle gälla och två avstod från att rösta, två ledamöter var frånvarande.

<b>Jubel över bad</b>
Pengar till Centralbadets utbyggnad anslogs, 10 miljoner kronor i år och 13,2 miljoner kronor nästa år.
Alla från höger till vänster fröjdades över detta beslut i total politisk enighet.
Om ett överklagande till länsrätten från Börge Andersson om arrangerandet av basket-EM yttrade sig kommunen att ärendet skötts formellt riktigt. Jorma Kahanpää (mp) och Stefan Arrelid (mp) ansåg kommunen skulle avstå från att yttra sig.
Samme Jorma Kahanpää hade själv överklagat ett beslut om fjärrvärme till Åby. För detta kritiserades han av Lars-Göran Arvidsson (kd) och Cecilia Ambjörn (v) som båda beklagade att Kahanpää fördröjt en miljövänlig investering.

<b>Kolmården</b>
En motion om upphandling härstammade ursprungligen från Agenda-21-gruppen i Kolmården. Det handlade om att uppmuntra inköp från lokala odlare av Krav-odlade produkter. Motionen avslogs då lagen om offentlig upphandling styr inköpen.
Bengt-Olof Dike (m) talade varmt för Birgittajubileet och önskade pengar och arrangemang i Norrköping.
Hans Lundin (s), ordförande i Destination Norrköping, svarade att om det gynnar besöksnäringen kommer Norrköping att ordna arrangemang kring helgonets 700 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om