Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkbladet utsatt för lotteribluff

Varning för lotteribluffare på internet! Många svenskar får brev och mejl som säger att de har vunnit på lotteri. Det handlar oftast om bedrägeri.

Folkbladets tidningschef Christer Sandberg tyckte att det var självklart att polisanmäla bedrägeri-försöket. 
Foto: Robert Svensson (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Folkbladets tidningschef Christer Sandberg tyckte att det var självklart att polisanmäla bedrägeri-försöket. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-07-30 06:00
Folkbladet har vunnit 16,4 miljoner kronor, enligt mejl som har kommit till redaktionen. Vi ska ha vunnit i två lotterier. Men vi har inte köpt några lotter. Redaktionen har fått två mejl, från två olika adressater - en i Belgien och en i Holland. De båda är ökända för Internet-bedrägeri.
Vi har sökt dem på telefon, men har inte fått något svar.
Lotteribluffen går ofta till så, att man får ett mejl eller ett brev där det står att man har vunnit en stor summa pengar. Just din mejladress har vunnit i en slumpvis gjord dragning. För att få tillgång till pengarna måste man dock göra vissa arrange­mang.
Ofta ombeds man att lämna ut sitt kontonummer och en kopia av sina id-handlingar. Sedan måste man betala olika "administrativa avgifter" för att få sina pengar. Har man riktig otur, så blir hela personkontot länsat. Någon vinst ser man aldrig röken av.
På ekoroteln i Östergötland kommer det dagligen in samtal om "lotterivinster". Många av dem som ringer in är misstänksamma, men ändå sugna på att försöka ta del av vinsten.
- Det är helt otroligt. Vi måste övertala människor att inte kontakta bedragarna. Folk vill så gärna tro att de har vunnit, säger Chris Hellstrand på ekoroteln.
Han berättar att en man i länet betalade de så kallade administrativa avgifterna vid tre tillfällen, för att få ut sin vinst. Sammanlagt blev han lurad på 30 000-35 000 kronor. De pengarna kommer aldrig tillbaka.
Det finns fall där bedragarna går ännu ett steg längre. De fiktiva lotteri­företagen ber personer att komma till deras land för att hämta ut sin vinst. Där blir de lurade på ännu mer pengar.

Polisanmälan viktig
En anmälan till polisen resulterar sällan i att bedragarna fångas. Och pengarna kommer inte tillbaka. Den internationella kammare som utreder bedrägeri, har försökt spåra brottslingarna, men de är väl gömda. Spåren leder från en världsdel till en annan för att sedan försvinna. Polisen vill ändå att man anmäler bedrägeri-mejl, för att de ska kunna ha koll på antalet och om det dyker upp några nya avsändare.
Tidningschef Christer Sandberg har polisanmält bedrägeriförsöken mot Folkbladet.
- Jag tycker att det är självklart att polisanmäla. Och det är viktigt att media rapporterar om det här. På det sättet kan många godtrogna hindras från att bli lurade.
Han är förvånad över att bedragarna kan fortsätta med sin verksamhet.
- Men det är väl för att människor faktiskt går på det, och blir lurade.

Inga statliga lotterier
Ofta utger bedragarna sig för att vara statliga lotterier. Till exempel från Spanien, Belgien, Holland, England eller Italien. Vinsterna består av stora summor pengar, i euro, eller resor till till exempel Karibien. Det tros finnas en koppling mellan många av dessa fiktiva lotteriföretag och de så kallade Nigeriabreven, som funnits sedan 80-talet. Riktiga, statligt godkända, lotterier kräver aldrig några avgifter innan en vinstsumma betalas ut från dem.
- Det är konstigt att de som blir lurade inte begär att de administrativa avgifterna dras av på vinsten, säger Chris Hellstrand på ekoroteln.
<B>Konsument Europas råd:</B>
- Besvara inte brev eller e-postmeddelanden om utländska lotterivinster.
- Betala aldrig avgifter i förskott. Statligt godkända lotterier kräver aldrig några avgifter.
- Lämna inte ut personliga uppgifter så som kortnummer, kontonummer eller id-kortskopior.
- Gör en polisanmälan, oavsett om du har blivit av med pengar eller inte.

<B>Nättips:</B>
- Vi hittade information om "våra" lurendrejare - och många andra - på en sajt som varnar för Internet-bedragare:
www.hoax-slayer.com.
- På www.konsumenteuropa.se finns också information om blufflotterier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om