Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökade foderkostnader tvingar ridskolor höja avgiften

I takt med att kostnaderna för foder och annat går upp tvingas ridskolorna höja priserna. "Folk har inte råd att fortsätta rida, det blir en lyxsport helt plötsligt" säger Lotta Jonsson, ridskolechef på Hageby ridklubb.

Lotta Jonsson, ridskolechef på Hageby ridklubb, säger att de inte kan ta ut vad det egentligen kostar att hålla ridskolan igång. "Då blir det ändå fler som slutar", säger hon.

Lotta Jonsson, ridskolechef på Hageby ridklubb, säger att de inte kan ta ut vad det egentligen kostar att hålla ridskolan igång. "Då blir det ändå fler som slutar", säger hon.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-03-18 06:45

Det började redan torrsommaren 2018 då priserna sköt i höjden när det blev akut brist på hö och hösilage. Sen dess har priset fortsatt öka successivt, de senaste åren främst beroende på höga kostnader för producenterna när det gäller diesel, el, ensilageplast och gödning. Den senaste tiden har även kraftfoderpriserna ökat dramatiskt.

– Allt är kännbart, säger Lotta Jonsson.

På Hageby ridskola har de på senare tid tvingats höja priserna för att ta ridlektioner inför varje termin, och nu börjar gränsen vara nådd för vad folk har råd att betala.

– Vi ligger fortfarande i "backläge" om man säger så. Tyvärr kan vi inte höja ännu mer för då blir det ändå fler som slutar. Så det är en svår balansgång.

Vet ni att folk har slutat för att de inte har råd längre?

– Ja, till den här terminen vet vi definitivt att det är så, säger Lotta Jonsson.

– Det är jättetråkigt. Man vill ju inte att det ska vara en lyxsport utan att den ska vara tillgänglig för alla. 

Claes Pettersson som driver Åby ridskola är i samma situation. De höjde priset för att ta ridlektioner med 15 procent senast, men då hade de inte höjt på flera år. 

– Det räcker egentligen inte för att täcka de kostnader vi har, då skulle vi nog behöva höja med 25 procent, men då tappar vi för många kunder. Det är en balansgång, säger han.

Även han vet ett fåtal personer som slutat rida av ekonomiska skäl.

– Tyvärr är det de som har det sämst ställt som blir drabbade, men det finns ingen annan väg att gå för oss.

– Många tror jag också prioriterar och drar in på annat för att de vill att dottern eller sonen ska få rida. Vi har ju öppet 365 dagar om året, du kan vara där varje dag utan att det kostar en enda krona. Så det är den billigaste fritidsgården kommunen har.

Utöver ökade kostnader för foder, el, skoning av hästar och höjda veterinärkostnader berättar han även att inköpspriset på hästar har ökat dramatiskt.

– Det har gått upp med 40 procent på två år, beroende på brist på avel. För fem, sex år sen fanns det för mycket hästar så folk slutade att hålla på med avel, det blev inte lönsamt. Det här släpar efter. Vi som köper in hästar till en ridskola vill inte ha unghästar utan sådana som är fem år eller äldre.

– Vi köpte en ponny förra veckan som kostade 100 000 kronor, som förr hade kostat 50 000 kanske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!