När man går ut från hissen på sjunde våningen slås man av de många bilderna i naturlig storlek på olika arbetare som draperar lokalens väggar. Det handlar om vandringsutställningen "Vi som arbetar med våra kroppar" som har vernissage lördag den 4 mars klockan 14.
Författaren Annica Carlsson Bergdahl är initiativtagare och producent, hon berättar hur idén föddes:
– Jag såg filmen "Himlens mörkrum" om fotografen Jean Hermansson som skildrat arbetslivet med sina bilder. Jag blev oerhört drabbad och frågade mig var arbetarklassen är idag, varför syns dom så lite, varför hörs dom så lite?
Hon bestämde sig för att göra en utställning på detta tema.
– En bra fotograf var viktigt så jag pratade med Elisabeth Ohlson och hon sa ja direkt, berättar Annica Carlsson Bergdahl som tillägger att utställningen också innefattar en bok, ljud, film och texter.
– Vi har 33 personer som arbetar med sina kroppar representerade. Sveriges största yrkesgrupp är undersköterskorna så det känns fint att det är Malin Wegge som får fronta utställningen, det var med henne jag gjorde den första intervjun.
Det är också ett citat från Malin som gett utställningen dess namn. Arbetarna har alla olika bakgrund, ålder och erfarenheter, de har intervjuats om vad de är stolta över, om arbetsmiljön och mycket annat.
Men projektet stötte på vissa utmaningar i form av en pandemi när det drog igång våren 2020.
– Jag ville verkligen skildra hela Sverige och hann boka flygbiljetter till Kiruna, Gällivare och Luleå i början av mars. Sedan landade vi i Stockholm igen den 11 mars och alla minns väl den 12 mars när vi inte fick ta varandra i hand och restriktionerna kom, säger Annica Carlsson Bergdahl som tillägger att hela utställningen har präglats av detta.
– Vi kom inte in på väldigt många arbetsplatser och det gjorde också att det blev svårt att fotografera i arbetssituationen.
Detta innebar att norra delen av Sverige är väl representerat i utställningen medan exempelvis Stockholm och Östergötland inte är det av just pandemiskäl.
Helporträtten på de olika arbetarna är något större än naturlig storlek och är hängda lite över golvnivå.
– Jag vill ge dem den värdighet och respekt de förtjänar. Många trivs på sina jobb men väldigt många berättar om försämrade villkor och alltmer stress, förklarar Annica Carlsson Bergdahl.
Utställningen hänger till den 14 maj