Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fogdens kamp mot grova brottslingar

I kampen mot den grova brottsligheten är kronofogden en viktig bricka i spelet. Snabbt och enkelt ska man i samspel med polisen kunna göra utmätningar mot skuldtyngda brottslingar som grips misstänkta för brott. - Samarbetet är en kraftsamling från flera myndigheter, säger Krister Jokela, teamchef vid kronofogdens specialverkställighet.

NORRKÖPING2012-03-17 05:05

I kampen mot den grova brottsligheten är det viktigt med ett tätt samspel flera olika myndigheter emellan. I november 2010 startade kronofogden en så kallad riksjour som sedan bedrevs på försök under 2011 och som sedan årsskiftet är permanent.

Syftet är tydligt. Om polisen utifrån sina befogenheter stoppar grova brottslingar med tillgångar på fickan ska de snabbt kunna ringa kronofogdens jour och kontrollera om det finns skulder noterade. Finns det sådana kan en utmätning ske omedelbart.

Tanken är att även om man inte alltid kan komma åt brottslingar rent juridiskt kan man i alla fall komma åt deras tillgångar.

- Att få alla myndigheter efter sig är inte så roligt, konstaterar Krister Jokela. På det här sättet jagar vi dem inte bara på kontorstid.

Pengar och smycken

Många grovt kriminella dras med skulder, därför är kronofogden en viktig nyckel i kampen mot till exempel mc-gäng.

- Gängmedlemmar är ofta restförda, det kan röra sig om skadestånd eller sköntaxeringar eftersom man inte deklarerar.

Samarbetet innebär att även om polisen måste släppa en brottsling i brist på bevis så kan denne, om han eller hon finns restförd hos kronofogden, inte vandra därifrån med tillgångar kvar i fickorna.

- Det handlar för det mesta om pengar, smycken, klockor, saker som är enkla att utmäta, förklarar Krister Jokela.

Bra för samhället

Sättet att arbeta innebär att de kriminella inte kan känna sig säkra med sina tillgångar även om de på papperet nolltaxerar. Krister Jokela uppskattar att det drar in omkring en kvarts miljon i månaden.

- I allmänhetens ögon skulle det vara anstötligt om vi kände till saker om den här typen av brottslingar men inte delade uppgifter mellan myndigheter, menar teamchefen.

- Om det inte går att fälla någon rent rättsligt kanske kronofogden ändå kan göra en utmätning så personen kan få sina skulder betalda hos oss och då är det ju bra i samhällets ögon. Då går ju pengarna tillbaka till staten.

Inte Svenssons

Krister Jokela, som är nytillträdd chef för det område inom specialverkställigheten som bland annat innefattar Östergötland, menar att det här är ett effektivt sätt att jaga grovt kriminella och understryker samtidigt att det inte är metoder som man riktar mot vanliga medborgare med småskulder.

- Det handlar om personer som det ligger i samhällets intresse att komma åt, inte Svenssons.

Viktig satsning

Jokela har tidigare varit delaktig i aktioner mot flera kriminella organisationer och menar att det finns mycket att vinna på det täta samarbetet myndigheterna emellan.

- Den här satsningen är den mest intressanta på jättelänge. Jag känner att vi kan göra något. Enda sättet att komma åt de här brottslingarna är att samarbeta med andra myndigheter. Jag är övertygad om att det här samarbetet kommer att bli ännu bättre.

- Det är en vinst för samhället om vi kommer åt pengarna. Oavsett om det är genom en dom eller genom kronofogden.

Fakta specialverkställigheten och riksjourenSpecialverkställigheten hos kronofogden jobbar speciellt mot grova brottslingar och är indelad i tre områden i Sverige. Stockholm/Gotland, Göteborg/Malmö samt Mellersta och norra Sverige med personal i Eskilstuna och Sundsvall. Riksjouren fördelas mellan de tre områdena som har ansvar för den var tredje vecka. Polisen kan då ringa jouren och undersöka om en brottsling de gripit finns restförd hos kronofogden. Är så fallet kan utmätning ske direkt.I ett samarbete mellan bland annat polisen, skatteverket och kronofogden har man större möjligheter att komma åt tillgångar hos grova brottslingar som är misstänkta eller dömda för brott och har skulder hos kronofogden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om