Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

FN-konferens om flyktingar

NORRKÖPING
300 personer från när och fjärran kommer till Vildmarkshotellet i Kolmården i dagarna. Där hålls en stor FN-konferens om flyktingar, anordnad av Integrationsverket, mellan den 25 och 27 april. Redan i går anlände gäster från USA.
- Det finns behov av att träffas och diskutera hur det går till vid integrationen av kvotflyktingar i ett land, säger projektledare Ingela Dahlin.

Norrköping2001-04-25 00:00
Detta är den första konferensen om flyktingars integration som anordnas i världen. Intresset har varit stort och deltagare från 20 olika länder kommer till Kolmården i dagarna för att utbyta erfarenheter.
Sverige är ett av de 18 länder som samarbetar med FN:s flyktingorgan UNHCR för att ta emot mellan 500 och 1 500 människor på den så kallade flyktingkvoten. Det handlar i dag främst om flyktingar från olika slags flyktingläger i Irak och Saudiarabien. För några år sedan kom många från det forna Jugoslavien.

<b>Svenskt intiativ</b>
Sverige har nu tagit initiativ till en konferens om hur integrationen av dessa flyktingar kan ordnas på bästa sätt i det nya hemlandet.
Inbjudna är företrädare för regeringar, frivilligorganisationer, regionala och lokala myndigheter över hela världen.
- Det kommer människor från alla möjliga länder, såsom Australien, Burkina Faso, USA och Norden, säger Ingela Dahlin.
Integrationsverket har förberett konferensen i drygt ett år tillsammans med UNHCR. Att konferensen blev verklighet just nu beror mycket på att det finns ett stort behov av att diskutera dessa frågor i hela världen.
- Vi ska utbyta erfarenheter och försöka komma fram till en lista på ett tiotal universella principer som vi kan använda för en framgångsrik integration av dessa flyktingar, säger Ingela Dahlin.
Förutsättningarna för att ta emot flyktingar ser väldigt olika ut i olika länder.
- Afrikanska länder som välkomnar människor från flyktingläger i grannländer har det ofta väldigt fattigt själva.
En del av de representerade länderna har hållit på väldigt länge med flyktingmottagning och kommer att dela med sig av erfarenheter till de som är nybörjare.
Ingela Dahlin säger att man också hoppas kunna skapa ett slags nätverk som det ska gå att använda sig av i framtiden. Internet är en tänkt mötesplats.
- En annan fråga som kommer att tas upp är om det ska bli någon slags fortsättning på den här konferensen. Jag tror inte att vi kommer att träffas varje år, men någon form av möte behövs då och då, säger Ingela Dahlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!