Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

FN-dag på Råsslaskolan

På söndag är det FN:s årliga högtidsdag. På Råsslaskolan i Krokek tog man tillfället i akt och höll en egen FN-temadag. - Vi ville gå in djupare på vilka olika organ som finns inom FN och hur de fungerar, säger läraren Ingela Svad.

Rebecka Svad, före detta elev och dotter till läraren Ingela Svad, hade blivit inbjuden att tala om sitt arbete inom UNHCR.

Rebecka Svad, före detta elev och dotter till läraren Ingela Svad, hade blivit inbjuden att tala om sitt arbete inom UNHCR.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-10-22 03:00
De före detta Råsslaeleverna Rebecka Svad och Pär Thornell hade bjudits in som föreläsare till temadagen. Rebecka Svad arbetar för FN:s flyktingorgan UNHCR. - Jag har berättat om ett projekt vi håller på med som handlar om afghanska flyktingbarn, säger hon. Eleverna på skolan fick spela ett spel som syftade till att öka kunskapen om hur det går till när barn flyr från sina hemländer. Ingela Svad, lärare för årskurs sju på skolan, förklarar att det är viktigt att eleverna tar del av andra barns verklighet."Skyddad verkstad"
- Här i Krokek lever barnen i en skyddad verkstad - och vi har få inflyttade från andra länder. Det är därför viktigt att vi ökar elevernas förståelse för vad flyktingar går igenom, säger hon.Lovisa Thalén och Matilda Söderström, i årskurs sju, har just avslutat spelet "Mot alla odds".- Det var ett intressant spel. Vi fick ta svåra beslut. Trots att spelet får mig att förstå hur farligt det är för barn som lever på flykt, så kan jag nog ändå aldrig förstå hur läskigt det verkligen är, säger Matilda Söderström.Soldat i Kosovo
I en annan lektionssal berättar Pär Thornell om sina erfarenheter från militära insatser och om hur FN fungerar. Han berättar också om att han ska åka till Afghanistan om ett halvår där han ska vara plutonchef.- All svensk militär ska vara förankrad i FN, det är på FN:s beslut som vi agerar, säger Pär Thornell, men förklarar inte att det egentligen är den NATO-ledda militära fredsstyrkan ISAF, som de svenska soldaterna tillhör när de är i Afghanistan.När Pär Thornell frågar eleverna om de vet vilka det är som beslutar om Sverige ska ha kvar soldater i Afghanistan är det knäpptyst i salen.- Regeringen och riksdagen, svarar Pär själv efter en stund, och fortsätter:Vet ni vilka det är som bestämmer om vilka som ska sitta i regeringen då?- Folket, svarar en tolvårig flicka tyst.Pär Thornell ser nöjd ut och fortsätter att visa bilder från sin tid som soldat i Kosovo för tio år sedan.- Här gick man in med bomber för att få de elaka att sluta kriga, säger han.Pär visar en bild för eleverna där serbiska barn vinkar till soldaterna.- Barnen tyckte att det var spännande att vi var där, ibland serverade de oss te för att de var så glada, säger han.När föreläsningarna var färdiga fortsatte temadagen med en lektion om barnkonventionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om