Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flyktingarna kvar i polisens förvar

Efter att ett 30-tal flyktingar kom till polishuset under helgen kräver nu polisen i Norrköping att ledningen tar deras oro på allvar och att Migrationsverket hittar en lösning utanför kontorstid.

Tak över huvudet. Mycket mer kan inte polisen erbjuda de flyktingar som efter kontorstid söker hjälp hos polisen i Norrköping.

Tak över huvudet. Mycket mer kan inte polisen erbjuda de flyktingar som efter kontorstid söker hjälp hos polisen i Norrköping.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2015-10-07 06:30

– Det är skandal att vi inte kan hjälpa flyktingar som kommer hit och som kanske inte ätit på flera dagar. Det enda vi kan erbjuda dem är tak över huvudet och då i ett ytterst litet mottagningsrum där de får trängas med andra kunder, säger Calle Nöjd, vid polisen i Norrköping och får medhåll av kollegan Anders Selevik.

Utrymmet som de har tillgång till är ungefär 15 kvadratmeter, där det finns två träsoffor med plats för sex personer. Där måste de övervakas eftersom de är innanför polisens skalskydd.

– Trots att det är trångt och många gånger svårt att förstå varandra rent språkligt har stämningen varit lugn och vi känner att de är tacksamma för att vi ändå tar emot dem, är det svårt att se att det är ett värdigt mottagande – utan dricka, utan mat, säger Calle Nöjd.

Som tur är finns det ibland arabisktalande poliser som är i tjänst och ibland kan man hitta en matbit i häktet, men det är ingen långsiktig lösning.

– Jag har förstått att ledningen anser att vi bara haft en känsla av att det kommer flyktingar hit, men det är väl konstigt att de inte förstår att det som händer i resten av Sverige även händer i Norrköping, säger Calle Nöjd.

De befäl som ledningen talat med har inte arbetat vid de tidpunkter efter kontorstid som flyktingarna kommit och den nya inrappporteringsmanual som Carina Lennquist, kommenderingschef för polisen i region öst, beställt är det ingen som känt till.

– Nu har jag i alla fall förstått att de på något sätt måste insett allvaret eftersom de höjt beredskapsnivån från grönt till gult, men vad det i praktiken innebär vet jag inte, säger Calle Nöjd, som skrivit brev till Lennquist för att påtala allvaret.

Helst vill Nöjd och Selevik se att Migrationsverket öppnar en jour efter kontorstid så att de kan hjälp flyktingarna rätt från början. Som det är nu kan man från Norrköpingspolisen bara kontakta Arlandajouren och be dem faxa en tågbiljett så att – om sista tåget inte gått, kan ta sig till Migrationsverket i Märsta.

Men på Migrationsverket har man inga planer på någon jour i Norrköping.

– Vi öppnade vår mottagning här i juni och har som alla andra känner till förstått att det kommer flyktingar även till Norrköping. Därför ser vi över om vi kan utöka våra öppettider på kvällar och helger genom att schemalägga personal då, säger Pia Hurskainen Dure, verksamhetsexpert på Migrationsverket kansli region öst.

När man kan utöka öppettiderna vet hon inte.

– Vi har en dialog med polisen om hur vi ska lösa det här, men jag har inga nya lösningar idag, säger hon.

Folkbladet har sökt Carina Lennquist utan framgång.

Nivåer

Grönt läge –normalläge med daglig linjeverksamhet.

Gult läge – underrättelse har inkommit gällande oroligheter eller specifik händelse.

Rött läge – i detta skede har situationen eskalerat.

Orange läge – efter oroligheterna är det viktigt att förmedla information till alla inblandade samverkansaktörer.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om