Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flyktingar och studenter svår avvägning för Bildt

Bostadsbristen i Sverige är en knepig fråga även för utrikesminister Carl Bildt.– Vi måste kunna erbjuda nyanlända en bostad samtidigt som jag ska förklara för studenter att de inte kan få någon bostad.

"visst har vi en arbetslöshet i Sverige, men vi har också arbetsbrist på vissa områden. Kan vi attrahera människor att komma hit och jobba är det bra för Sverige", säger utrikesminister Carl Bildt när han på måndagen besökte Migrationsverket.

"visst har vi en arbetslöshet i Sverige, men vi har också arbetsbrist på vissa områden. Kan vi attrahera människor att komma hit och jobba är det bra för Sverige", säger utrikesminister Carl Bildt när han på måndagen besökte Migrationsverket.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2014-01-28 09:37

Det säger Carl Bildt (M) som på måndagen var i Östergötland.

På vägen till universitet i Linköping stannade han till på Migrationsverket i Norrköping i ett par timmar. Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson är det första gången verket har besök av en utrikesminister.

– Jag har fått ett föredrag av de utmaningar och möjligheter som finns på migrationsområdet, säger Carl Bildt när Folkbladet får en liten pratstund med honom.

Den största utmaningen just nu domineras av kriget i Syrien, som ligger bakom ökningen av antalet asylärenden och som gjort att trycket på Migrationsverket har ökat rejält på sistone.

Besvärlig avvägning

Som Folkbladet berättat tidigare så jobbas det febrilt med att hitta bostäder åt de rekordmånga flyktingarna.

– Det där tycker jag är en av de besvärligaste avvägningarna just nu. Det finns starka skäl för att de som får permanent uppehållstillstånd snabbt ska få en bostad. Samtidigt ska jag kunna förklara för studenterna i Linköping att de inte kan få någon bostad.

"För långsamt"

Bildt anser därför att planprocessen när det gäller bostadsbyggande i landet bör förenklas och snabbas på. För att fler bostäder ska kunna byggas.

Har du något tips?

– Nä, jag är bara utrikesminister. Men jag ser problemen med att vi har en alltför långsam planprocess när det gäller att få tillstånd att bygga.

Men återvänder inte många när det har lugnat ner sig i hemlandet?

– Nä, när det gäller till exempel Bosnien var återvändandet praktiskt taget försumbart. Å andra sidan kan man säga att de har klarat sig lika bra eller bättre än svenskarna. Visst var det en utmaning att ta hand om alla som kom hit på samma gång. Men netto har det varit en betydande tillgång för Sverige. Mycket handlar om utbildningsnivå, säger Bildt som hade önskat att fler hade flyttat tillbaka till Bosnien.

– Det hade varit negativt för Sverige men positivt för Bosnien.

Tjänar pengar

Migrationsverkets bostäder är fulla sedan länge. De som bor där blir kvar trots att de fått permanent uppehållstillstånd eller ska avvisas. De nyanlända blir även kvar på de tillfälliga boendena. Dessutom är dessa boenden sämre och kostar mycket pengar. De akuta behoven gör också att entreprenörer, som till exempel före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson, kan tjäna storkovan på att hyra ut hotell, campingplatser, och vandrarhem.

Hur ser du på det, är det rätt?

– Ja, det är väl rätt om man gör en god insats. Det behövs ju människor som hjälper till. Absolut.

Carl Bildt träffade själv Bert Karlsson häromdagen men han minns inte exakt vad det var Bert Karlsson klagade på. Men missnöjd var han.

– Sedan krävs det ju också jobb och ett fungerande mottagnings- och integrationssystem, konstaterar Carl Bildt innan han måste hoppa in i bilen med sina säkerhetsvakter.

En halvtimme senare ska han träffa företrädare för försvarsindustrikoncernen Saab och senare studenter i Linköping. Kampanjen inför europaparlamentsvalet i maj är i full gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om