Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flygskola i Linköping ger ny chans för Bråvalla

NORRKÖPING
- Malmen i Linköping måste vara ett utomordentligt alternativ för Försvarets flygskola. Väljs Malmen bör det betyda att även Bråvalla kan återanvändas för flygverksamhet.
Berndt Sköldestig, ledamot i Försvarsutskottet. säger detta. Vi talar om riksdagsåret som gått.

Norrköping2001-06-16 00:00
Neddragningarna inom försvaret har gett extra mycket utskottsarbete.
Nedläggningen av flygflottiljen i Uppsala gör att flygskolan måste omlokaliseras.

<b>Sexmannagrupp</b>
- En sexmannagrupp tittar på möjliga alternativ. Jag hoppas vi kan fatta beslut i höst. Malmen blir självklart med. Där finns allt som behövs på plats redan, hangarer, dubbla flygbanor och personal. Om Malmen väljs blir såväl Bråvalla som Karlsborg resurser för skolan. Till Bråvalla kan personal från Malmen flyttas över på någon timme. De plan som används i utbildningen är tystgående och går inte att jämföra med stridsflygplanen. Bråvalla kan få ett nytt liv.

<b>Infrastruktur</b>
Vid sidan av försvarsfrågor ägnar sig Sköldestig mest åt ärenden om infrastruktur i riksdagen.
Han ser fram mot den infrastrukturproposition som väntas i höst. Han tror propositionen blir positiv för länet.
- Sedan 1965 har vi i partidistriktet i Östergötland byggt upp en infrastrukturplan med visioner för framtiden. I riksdagen har vi från sju län lagt fram en infrastrukturplan om hur järnvägar, vägar och hamnar ska byggas ut för att avlasta Stockholm och ge dess invånare en bra boendemiljö.
Politiker från Stockholms stad och län finns med bland undertecknarna av motionen.
- Jag är övertygad om att våra propåer blir med i infrastrukturproppen. Vi ser inte till enskilda delar utan försöker få fram strukturer som är bra för människor och näringsliv. Östergötland gynnas beroende på länets läge i landet. Ur logistisk synpunkt ligger länet oerhört bra till.

<b>Järnvägsbygge</b>
Utbyggnad av järnvägen från Järna till Linköping, ny bangård i Norrköping, förbindelse mellan E 22 och E 4 anknuten till Norrköpings hamn, ordentlig upprustning av riksväg 51 till Örebro och Finspång och dubbelspår mellan Hallsberg och Mjölby för att avlasta godstrafik från södra stambanan finns med i visionen.
- Vår vision är sjötransporter där det är möjligt, järnväg på långa sträckor och bil på kortare sträckor. På sikt bör bilen endast användas för närdistribution.
- Hamnen i Norrköping har alla möjligheter att utvecklas positivt. Godsmängderna över Östersjön ökar. Jag tror att Stockholms hamn nu måste överge tanken på en ny hamn på Södertörn. En hamn där skulle kräva utbyggnad av vägar och järnvägar, en kostnad hamnen själv inte kan bära.

<b>Dyrt</b>
- För järnvägsutbyggnader är dyra. Vi är delvis i samma situation som i slutet av 1800-talet då järnvägen byggdes. Investeringarna då omräknade till dagens penningvärde låg på 600 till 700 miljarder kronor. Dagens utbyggnad med fler spår blir inte riktigt så dyrbar under en tioårsperiod, men vi måste räkna med omkring 350 miljarder kronor.
Det gäller att finna finansieringsformer. Sköldestig tror inte en utbyggnad av infrastrukturen går att klara genom enbart statliga investeringspengar. Mer tror han på en kombination av privata insatser och statliga pengar.

<b>Tid</b>
Om finansieringsdelen klaras av tror Sköldestig att järnvägsbygget mellan Järna och Åby kan starta 2005 till 2006 och vara klart till 2010.
Dubbelspår från Mjölby till Hallsberg kan börja byggas omedelbart.
I utbyggnaden av södra stambanan måste delen norr om Norrköping prioriteras och byggas först.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om