Omkring 25 högstadieelever fick se hur en flygplats fungerar och några av de yrken som finns inom flygbranschen.
– Spännande. Jag tycker det var roligt att se hur en större drönare fungerar. Jag brukar flyga med drönare och har en liten kontroll hemma, sade Alma Ahlner.
Hon var med sin grupp i toppen av flygledartornet där eleverna fick ta del av hur jobbet med att guida flygplan på marken och i luften fungerar.
Att eleverna var på plats beror på ett speciellt projekt som går under namnet "Norrköping Tech Camp". Lägret arrangerades för första gången och är ett samarbete mellan Norrköping Science Park, Norrköpings kommuns utbildningskontor och Innovative Materials Arena (IMA).
I ett klassrum stod piloten Svante och berättade om yrket. Han förklarade att flygplan kan spara mycket tid genom att flyga mitt i starka luftströmmar. Han berättade även om hur man utbildar sig till pilot.
Ute på flygplatsplattan stod en annan grupp med elever. Några blev visade olika fordon som används av personal som håller ordning på start- och landningsbanan, samt området där plan och passagerare håller till.
– Jag tycker det är coolt. Intressant att höra om vilka olika jobb det finns. Jag kanske kan tänka mig gå en utbildning mot detta, berättade Eli Håkansson, när han var på väg mellan drönarstationen och klassrummet för informationen om pilotyrket.
Syftet med lägret var att locka potentiell framtida personal, men även en satsning på en helt ny utbildning.
– Bråvallagymnasiet har sökt hos Skolverket att få utöka deras fordonsprogram med inriktning till flygplatstekniker och fjärrpilot för drönare. Det gör att vi kan få ungdomar att göra praktik hos oss och även kan anställa elever i framtiden, förklarade Peter Jansson, vd på Norrköping Airport.
Förutsättningen är att utbildningen godkänns av Skolverket. Om det blir ett ja, kan den första klassen börja utbildas 2025.
Norrköpings flygplats kostar många miljoner i skattepengar att driva. Vad innebär detta för ekonomin?
– Flygplatsen måste hänga med i den nya tekniken som utvecklas hela tiden och vi vill vara med i det. Det blir alltmer viktigt att ha ett utbildningsprogram där elever får aktuella kunskaper och kompetens. Det finns behov av en utbildning, som Bråvallagymnasiet ansökt om, för att Norrköping ska ligga i framkant, berättade Peter Jansson.
Han förklarade att som kommunal flygplats har de samarbeten med andra verksamheter i kommunen. En ny utbildning skulle tillgodose både flygplatsens och kommunens behov av kompetent personal.
Vid en stor plog, som används för att röja start- och landningsbanan, fick ännu en grupp en genomgång vad en flygplatstekniker kan jobba med.
– Intressant att höra om vad som finns att göra. Jag gillade flygledartornet. Vi var där uppe och fick gå ut på utsiktsplatsen längst upp utanför där flygledarna sitter, menade Molly Lavin, som går i sjunde klass.
Efter att ha sett olika saker här. Skulle du kunna tänka dig att jobba inom flygbranschen?
– Jag tror inte det. Jag vill börja jobba på Siemens där min pappa jobbar. Det låter kul, svarade Molly Lavin.
– Jag skulle kunna tänka mig att gå teknik eller natur. Men det här var inte intressant, sade Eli Håkansson.